Körkép

2022.04.22. 16:00

Színes virágok kavalkádja a veszprémi piacon

Begónia 250, büdöske 250, évelő szegfű 550 – ugyanebből az úgynevezett illatos 300 forinttal kerül többe - , százszorszép 350 forint – néhány ár a veszprémi piacról, annak is a virágos részéről.

Juhász-Léhi István

Hatalmas a választék és egyelőre a virágosok nem emeltek érezhetően az árakon Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Futóhamvaska 650, szintén 650 a futópetúnia, évelő sziklakerti kristályvirág pedig 550 forint, míg a csüngő angyal muskátli, majd kétszer ennyi, hiszen 1000 forint. 

- Az emberek most mondhatni mindent visznek, évelő virágokat csakúgy, mint az egynyáriakat – válaszolta a Napló érdeklődésére a balatonöszödi Csóka Irén őstermelő, akinek ottjártunkkor alig volt egy szabad perce, ugyanis folyamatosan érkeztek a vevők a hatalmas virágos pulthoz, ahol természetesen kérdeztek is. A növények ví zigényéről csakúgy, mint a változatos, néha szélsőséges időjárást tűrő virágokról is.

Forrás: Juhász-Léhi István/Napló

- Hajnali 3-kor kelünk, idén 30 éve, hogy virággal foglalkozunk- folytatta. - Az árak minimálisan emelkedtek, ami muszáj volt, hiszen a föld, a cserép és, hogy mást ne mondjak a segítők munkabére is drágult, magasabb lett.

Megtudtuk: a most nevelt muskátlikat tavalyi földbe ültették, amihez egy 200 literes zsák föld 4500 forint volt. Ha most szeretnének rendelni ugyanebből a földből – hasonló kiszerelésben - , már csak dupla áron tudnának hozzájutni. Az ültető cserép is a kétszeresére emelkedett. Azonban egyelőre nincs beépítve az árba, a muskátlit is tavalyi árakon kínálják. 

Az eladó szerint jövőre gondban lesznek, hiszen kétszer ennyiért nem tudják majd megvenni (vagy nem akarják) a vevők. Ha megszeretnének tartani egy náluk segédkező munkást, 1200 forintos órabérrel már nehéz dolguk van és lesz, így emelniük kell nekik is. Már, ha találnak embert.

Forrás: Juhász-Léhi István/Napló

- A vevő érthetően árérzékeny, azonban a virágot nem kell mindennap megvenni, mint a kenyeret, vagy a tejet – mutatott rá.

 

Címkék#piac#virág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!