Fokozott ellenőrzések

2022.05.09. 11:00

A Nébih tovább csökkentené az illegális fakitermelést

Az illegális fa­kitermelés és -kereskedelem visszaszorítása nemcsak gazdasági érdek, de az országfásítási programmal együtt a klímaváltozás káros hatásait is enyhíti a meglévő, fával borított területek védelme, fejlesztése által.

Szijártó János

Veszprém megye közepes kockázati besorolást kapott a Nébih által közreadott helyzetjelentésben Illusztráció: Szijártó János

A Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (Nébih) éppen ezért a járványidőszakban is fokozta fellépését a faanyag-kereskedelmi lánc felügyelete érdekében – olvasható a Nébih minapi közleményében a szervezet honlapján. Ugyanitt elérhetők a 2021-ben folytatott ellenőrzések szám- adatai az illegális fakitermelés kockázatával kapcsolatos aktuális statisztikai adatok összefoglalójával együtt. 
A közzétett helyzetjelentés szerint Borsod-Abaúj-­Zemplén és Pest megye nagyon magas kockázatú megye. Bács-Kiskun és Somogy megye magas kockázati besorolást kapott, míg Baranya, Hajdú-Bihar, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megye a közepesen magas kategóriába került. Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megye közepes kockázati besorolású, Budapest, valamint Békés, Csongrád-Csanád és Komárom-Esztergom megye az alacsony-közepes, Győr-Moson-Sopron megye pedig az alacsony kockázatú csoportba került az adatok összegzése alapján. A Nébih által elvégzett vizsgálatok száma jelentősen emelkedett az előző évihez képest. 
A Nébih saját kockázat- elemzése és kiválasztási módszerei alapján végzett célirányos adminisztratív és helyszíni ellenőrzést követően 663 eljárást folytatott le. A megelőző jellegű hirdetés-ellen­őrzések során 9844 jogszerűtlen hirdetést szűrtek ki. 
Az összes kirótt bírság összege (74,80 millió forint) jelentősen emelkedett az előző évihez (44,75 millió forint) képest. Az elkobzott bevétel közel 102,3 millió forint (2020-ban 16,4 millió forint), míg a zár alá vett vagy elkobzott faanyag mennyisége 2860 köbméter volt. Az elkobzott fatermékek ingyenes, közcélú tulajdonba adása 2020 óta folyamatosan zajlik. 
– A fa mint megújuló tüzelő- és nyersanyag továbbra is mindennapjaink része, és a társadalom faanyagszükségletét csak jogszerűen kitermelhető forrásból szabad biztosítani – hívja fel a figyelmet közleményében a Nébih. 
A helyzetjelentésből az is kiderül, hogy az ellenőrzések gyakorisága, hatékonysága, továbbá a jogkövetési hajlandóság több területen nőtt, ugyanakkor fokozott ellenőrzések szükségesek a nagyon magas és magas kockázati besorolású megyéken túl a közepesen magas kategóriába sorolt megyékben is. Ami Veszprém megyét illeti, a közepes kockázati besorolás nem riasztó, ám a vizsgált ötéves időszak összességében romló tendenciát jelez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!