Nagy népszerűségnek örvend

2022.05.12. 19:00

Borverseny Balatonfüreden: tét a borheteken való részvétel

Harmincegyedik alkalommal szervezik meg a Balatonfüredi borversenyt, amit ezúttal a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség rendez meg Balatonfüred megbízásából, közölte a megnyitón Baloghné Király Mónika, a hegyközség elnöke az Annabella Hotelben május 12-én.

Kovács Erika

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Elhangzott, a tradicionálisnak számító borverseny nagy népszerűségnek örvend a helyi borászok körében. 

A borverseny szakmai irányítója Nyitrainé Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campus főigazgatója és intézetigazgatója, aki magával hozta az egyetem fiatal tanárait is. 

- Jellemzi a versenyt a nagy tételszám, idén 352 minta érkezett, amelyet 46 termelő adott bírálatra. Ez országos szinten is elismert mintaszám - mondta Baloghné Király Mónika, a hegyközségi elnök. Hozzátette, a városi borversenyen belül rendezik meg a Balatonfüred-csopaki borvidék borversenyét, amely előfeltétele az Országos Borversenynek. A városi borverseny szűrője a Balatonfüredi Borheteknek, amit augusztusban rendeznek meg. 

A zsűri 100 pontos rendszerben bírál elektronikusan, melyhez a táblagépeket a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa biztosította, a programot egy szakértő készítette. Minimum 70 pontot el kell érni a bornak, hogy értékesíthesse a borász a fesztiválon, illetve a borheteken. A tavalyi évjáratú, egy termelőtől származó öt legeredményesebb bor adja meg az Év Bortermelője Balatonfüred címet, aminek velejárója, hogy az első helyet kapja a Tagore sétányon, a borheteken. 

A bírálat két napon keresztül tart, szakmai körökben elismert borászok segítségével, az ünnepélyes eredményhirdetés május 15-én 16 óra 30 perckor lesz, ahol kiderül, ki nyerte el az egy évig tartó az Év Bortermelője címet, aki a faragott hordófenék vándordíjat is magával viheti. Az eredményhirdetésre a borászok mellett a szervezők várják a borászok barátait is, akiknek lehetőségük lesz az összes nevezett tétel megkóstolására az ünnepélyes eredményhirdetés után. 

A hegyközségi elnök köszönettel szólt a támogatókról, a különdíjakról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!