Készenlétben a kazánok

2022.05.12. 11:00

Május közepén véget ér a hivatalos távfűtési időszak

A hűvös április után az évszaknak megfelelő időjárás köszöntött be.

Marton Attila, Tóth B. Zsuzsa, Tisler Anna

Adorján Dezső kazánkezelő a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hőközpontjában

Forrás: Penovác Károly/Napló

A távfűtés esetén a szolgáltatók rendelkezésre állási időszaka május 15-ig tart, de ha szükséges, ezt követően is biztosítják a fűtést, közölte érdeklődésünkre Czékmány Péter, a VKSZ Zrt. hőszolgáltatási igazgatója. Elmondta, április 16-tól a társasházak közös képviselői kérhetik a szolgáltatás szüneteltetését vagy a fűtési menetrend változtatását. A melegebb időjárás miatt Veszprémben több fogyasztó kérte a szolgáltatás leállítását: a május 11-i adatok szerint a társasházak 50 százalékában leállították a fűtést, de az igények folyamatosan érkeznek, magyarázta a hőszolgáltatási igazgató.
Amennyiben hidegre fordulna az időjárás, a társasházak képviselői kérhetik a szolgáltatás újraindítását. Bár pontos adatok még nincsenek – a fűtési szezon még nem ért véget –, a tavalyihoz ké- pest mintegy 3-5 százalékkal kevesebb, a 2019–2020-as fűtési idényhez képest 3-4 százalékkal több energiát használtak fel a rövidesen véget érő szezonban a veszprémi távfűtésben. 

A VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hőközpontja Fotó: Penovác Károly/Napló


Czékmány Péter kitért rá, az elmúlt évben minden tervezett beruházásukat megvalósították, és idén is több fejlesztést terveznek. Ezek közül a legnagyobb a Haszkovó hőkörzet III–IV. távvezetéki összekötő megépítése. Folytatják a használatimelegvíz-tárolók cseréjét: idén 12–14 hőközpontban cserélik ki a 40–50 éves eszközöket rozsdamentes acéltartályokra. A hőszolgáltatási igazgató a radiátorcseré- vel kapcsolatban elmondta, ehhez a távhőszolgáltató hozzájárulását is meg kell igényelnie a felhasználónak. A hozzájárulás mellett műszaki előírást is adnak a szakszerű kivitelezéshez. Veszprémben a távfűtési szolgáltatást összesen 8228 felhasználó veszi igénybe, ebből 7867 lakossági felhasználó. 
A Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, Gáspár András arról tájékoztatta lapunkat, hogy a városban már minden épületben leállították a fűtést. A tavalyinál csak pár nappal volt rövidebb az idei fűtési szezon. A napokban néhány helyen még fűtöttek, de mostantól a szokásos éves karbantartás ad csak feladatot, melynek során a hőközpont kazánjait vizsgálják felül, a vezetékek cseréjét már a korábbi években a város szinte minden részén elvégezték. 

Forrás: Penovác Károly/Napló


A változékony időjárás, a rövid időn belül előforduló akár 10–15 Celsius-fokos hőmérsékleti változások miatt nagyon nehéz előre tervezni, ezért Ajkán a csaknem 7000 távfűtéses lakásban még biztosítják a szolgáltatást, az 50 nem lakossági ügyfél közül egy vállalkozás állíttatta le a fűtést, tudtuk meg Holczinger Józseftől, a Bakony Távhő üzemeltetési vezetőjétől. A településen a lakóközösségek háromnegyede önállóan dönthet arról, hogy meddig veszi igénybe a szolgáltatást. A Bakony Távhőnél korszerű számítógépes szabályozás működik, a 18 fok feletti külső hőmérsékletnél leállítja a fűtést; ha lehűl a levegő, újraindítja. A szolgáltatást addig kell biztosítani, amíg a napi középhőmérséklet egymást követő két napon meghaladja a 12 Celsius-fokot. Előfordult már tavasszal néhány ilyen meleg nap, de figyelemmel kísérik az időjárás-előrejelzést, és ha látják, hogy komolyabb lehűlés várható, nem állítják le a távhő biztosítását. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!