Fejlesztés

2022.05.13. 19:00

Megépült a Balaton északi partjának első luxusszállodája

A magyar kormány Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programja támogatásának köszönhetően megépült a LUA Resort Hotel, mely Balatonfüred és a tó északi partjának első ötcsillagos, felnőttbarát szolgáltatásokat kínáló luxusszállodája.

Kovács Erika

A köszöntők után Szabadics Zoltán tulajdonos (balról), Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő és Bóka István polgármester szalagátvágással adták át az épületet

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A 78 szobás, modern építészeti megoldásokat közvetítő szálloda élvezi a vízparti lehetőségeket és Balatonfüred újonnan épült vitorlás kikötőjét, hangzott el az ünnepélyes bemutatón, május 13-án. A szálloda május 16-tól fogadja a vendégeket. Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő méltatta a tájba illő, szolidan elegáns szállodát és hazánk legfőbb turisztikai vonzerejének nevezte a Balatont. Méltatta Balatonfüredet, a polgármestert, reményei szerint a város, a kormány, a képviselők és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a Kisfaludy program együttműködése folytatódik. 

-A kormány célja a Kisfaludy programmal az, hogy a fővároson kívül minél több minőségi szálláshely épüljön, újuljon meg, közölte Horváth Péter. A Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kifejtette, Balatonfüreden 352 projekt több mint 36 milliárd forint támogatást nyert el, Veszprém megyében mintegy 2000 projekt 86 milliárdot meghaladó vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. Az adatok jelzik, ha új, minőségi szolgáltatásokat nyújtó, modern turisztikai trendeket kiszolgáló szálláshely épül, az több vendégéjszakát eredményez, magasabb költésű vendégeket vonz, nagyobb szállodai bevételeket generál helyben és a térségben.

 A Balatonnál az idei első negyedévben, a szálláshelyeken 280 ezer vendég 734 ezer éjszakát töltött el, mely jelentős emelkedés az egy évvel korábbihoz, melyben jelentős szerepe volt Balatonfürednek. A városban az idei első három hónapban több mint 27 ezer vendég közel 59 ezer éjszakát töltött el, mely szintén jelentős növekedést mutat. Tavaly minden idők legsikeresebb nyarát zárta a belföldi turizmus: közel tíz millió vendég csaknem 29 millió éjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken, mely 20, illetve 25 százalékos növekedés 2020-hoz képest, közölte. Reményei szerint a hazai turizmus idén is tovább szárnyal, a jelzések szerint évente közel 37 millió éjszakára számítanak, ami 20 százalékos növekedést jelent. Húsvétkor 555 ezer éjszakát töltöttek el a vendégek itthon, mely meghaladta a várakozásokat. Az MTÜ kampányaival gyarapodnak a foglalások, májusra eddig 172 ezer, júniusra 192 ezer foglalás érkezett Veszprém megyébe, Balatonfüreden mintegy 120 ezer e két hónapra. Pünkösdre már most kedvezőek a foglalások. 

Bóka István, Balatonfüred polgármestere rámutatott, a szálloda egy komplex program nagyon fontos eleme, majd szólt a kemping uniós és hazai forrásból történő megújulásáról, a területen épülő kikötőről, a klubházról, a konferenciateremről, a parkolókról és a közművekről. Beszélt kiemelt céljukról, hogy a Balaton minél nagyobb területen legyen elérhető az embereknek, melyben meghatározó az önkormányzat, a képviselők, a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség együttműködése. Utalt a konferenciaturizmus jelentőségére, majd méltatta Kontrát Károly képviselő, az MTÜ, a Kisfaludy program segítségét a fejlesztésekben. –Az elmúlt időszak sikertörténet volt, mondta. 

A köszöntők után Szabadics Zoltán tulajdonos és a szónokok szalagátvágással adták át az épületet.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!