Körkép

2022.05.16. 07:00

Megnyílik a lehetőség a magyar gazdák számára a drónos permetezésre

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály februári módosítása nyomán megnyílik a lehetőség a magyar gazdák számára a pontosabb és célzottabb drónos permetezésre is. Az Agroinform legutóbbi felmérése szerint a gazdák 88 százaléka nyitott az új technológia alkalmazására.

Szijártó János

A drónok alkalmazása számos előnyt jelent a gazdák számára

Fotó: Shutterstock

A mezőgazdasági portál közleményéből kiderül, hogy az áprilisi felmérésében részt vevő gazdálkodók 35 százaléka használt már drónt. A légi permetezés ugyanakkor jóval összetettebb tevékenység, amelynek végzéséhez a drónt irányító személynek rendelkeznie kell az eszköz vezetéséhez szükséges képzettséggel. Emellett a megfelelő kompetenciatanúsítvánnyal bíró drónt kötelezően regisztrálni kell, és kizárólag olyan növényvédő szer alkalmazható, amelyet engedélyeztek pilóta nélküli légi járművel való kijuttatásra is. 

Továbbá a megyei kormányhivatalhoz előzetes kijuttatási tervet kell eljuttatni, a permetezési műveletet pedig a kormányhivatalnak is be kell jelenteni. A növényvédelmi drónpilóta szakképesítést nyújtó képzéseket végző intézményeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal veszi nyilvántartásba, ezek kijelölése jelenleg is zajlik. A hivatal tájékoztatása szerint a szakképesítéssel rendelkező drón­pilóták 2022 második felében már megkezdhetik a tevékenységüket. 

Az Agroinform felmérésében részt vevő gazdálkodók 39 százaléka jelezte, hogy tervezi részvételét egy ilyen képzésen, további 37 százalékuk ezt a részletes feltételek (például a képzési ár) ismeretében dönti majd el. Szóba kerülhet majd külső drónos vállalkozó igénybevétele is, összességében a megkérdezett gazdák 88 százaléka tervezi a drónos permetezés alkalmazását a gazdaságában. A permeteződrón használatát tervezők 34 százaléka a lehető legtöbb kultúrában szeretné kipróbálni az új technológiát, míg további 33 százalék elsősorban szántóföldi kultúrák esetében alkalmazná. A maradék 33 százalék elsősorban kertészetben, foltkezelésre vagy más járművel nehezen megközelíthető területek kezelésére használná a dróntechnológiát. 

A kezelés jellegét tekintve a legtöbben (38 százalék) a kártevők elleni védekezésnél alkalmaznák a drónos permetezést, 30 százaléknyian a kórokozók elleni védekezés során, 28 százalékuk a gyomszabályozásban, míg négy százalékuk egyéb céllal (például termésnövelő anyagok kijuttatására) vetnék be ezt a technológiát. A növényvédő szerek drónokkal történő kijuttatása számos fontos előnnyel bír. A permetszerek hatékonyabban és takarékosabban jutnak ki a kívánt növényi kultúrákra. A kijuttatást végző eszközök nem tapossák le a talajt, ami a termésátlagban kultúráktól függően akár 10–30 százalék közötti terméski­esést is megakadályozhat hosszabb távon. Amellett hogy a nehezen megközelíthető vagy éppen fel­ázott talajú helyeken is lehetővé válik a permetezés, a nagyobb méretű növények vegyszeres kezelése jóval egyszerűbbé és olcsóbbá válik. További fontos előny, hogy az egyre automatizáltabb drónok alkalmazása kevesebb élőmunkát igényel. 

Címkék#drón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!