Műholdas mérések

2022.05.25. 16:00

Veszprémi cég segítségével mérsékelnék az aszálykárokat

Több mint 750 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból valósul meg a mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogató rendszer, amely az aszálykárok mérséklését segítheti a mezőgazdaságban.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

A fejlesztésen a Combit Számítástechnikai Zrt. az Óbudai Egyetemmel és a győri Széchenyi István Egyetemmel együtt dolgozik 2025 márciusáig. A Műholddal az aszály ellen című projektindító rendezvényt az együttműködők a veszprémi Alliance Innovációs Centrumban tartották meg. A pályázati támogatást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében, a Klímaalkalmazkodást támogató monitoring és predikciós eljárás kidolgozása elnevezésű alapból nyerték. A kutatással és fejlesztéssel foglalkozó program elsődleges célja a klímaváltozás káros hatásai elleni védekezés és az aszálykárok megelőzésének támogatása modern digitális eszközökkel. 

A rendszer gyakorlati használata során képes lesz a jelenlegi aszályt mérő eszközök eredményeinek pontosabbá tételére, azok megjelenítése során a térbeli és az időbeli felbontás javítására. Ehhez felhasználja a távérzékelt és a helyi adatokat, térinformatikai, matematikai és mesterséges intelligencián alapuló innovációk megvalósításával. Kialakítanak a kutatók egy saját tervezésű műholdat, egy egyedi tervezésű szerver és rendszer felépítésére alapozó webalkalmazást, amely a jövőben lehetővé teszi az országos talajnedvesség-eloszlás lekérdezhetőségét. A műhold újszerű mérési képességekkel rendelkezhet, pályája gyakrabban érinti majd Magyarországot, mint a kereskedelmi műholdaké. A talajnedvesség-számítás pedig a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia segítségével a jelenlegi módszereknél jobb, többszörös felbontású előrejelzést tesz elérhetővé.

A projekt a Combit veszprémi telephelyén és a Közép-Dunántúl régióban valósul meg. A konzorciumi tagok több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az egyedi informatikai fejlesztések és a gépi tanulás alapú rendszerek terén, ami a munka szakmai alapját biztosítja. Annak eredményeként több új munkahely megteremtését tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!