Péntek délelőtt

2022.06.24. 17:32

Nyugis és barátságos volt a piaci forgatag Veszprémben

Péntek. 11 óra. Nincs nagy tolongás a veszprémi piacon. Ilyenkor mindig ez van, törli a sörhabot a szakálláról egy idős férfi a büfék egyikénél. Nekem elhiheti, teszi hozzá.

Juhász-Léhi István

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Elhiszem. Kint láthatóan kevesebb az árus, de akik kínálják portékáikat, azok becsülettel állják a hőséget, mint ahogyan a vevők is. Meddig tart ez a rettenetes meleg, Marika? - így az egyik. Mire a másik: Meddig? Most kezdődik.

A csarnokban ugyan nem tűz a nap, viszont szellő sem jár, megrekednek az illatok... Kígyózik - na, jó; hosszabb egy kicsit - a sor egy-egy zöldségespult előtt, bámészkodók a húsosoknál. Pedig mindenütt ínycsiklandozó az, amit kínálnak, sőt. Persze a korábbi árak bizonyosan emelkedtek. A hálós paprikának most 780 forint kilója, a sárgadinnye 480 forint/kg. A petrezselyemnek 380 forint csomagja. Amott főzőtök: 580 forintot kérnek kilójáért. A jégsaláta darabja 480 forint. 

Tessék csak megírni, hogy drága minden, szól rám egy ismeretlen. Mondom, rendben, de akkor tessék már elmondani, hogy miért nincs egy talpalatnyi hely sem a környék parkolóiban. Az más, jön a válasz csípőből, majd elviharzik a szimpatikus hölgy. Vissza az árakhoz. A paradicsom - ami piros volt, nem sárga - 780 ft/kg, a sárgabarack kilójáért 1280 forintot kértek. A citrom 1480 ft/kg, ugyanakkor az uborka 580, a paprika 880 - mind  forint per kilogramm. Aki kovászos uborkát akar eltenni, az 580 forintos kilónkénti árral kalkuláljon.

Hagymát 350 és 380 forintért láttunk, míg a vegyes zöldség csomagja 480 forint. Egy cső kukorica 400 forint... Utóbbit talán van olyan, aki nem szereti - van olyan? -, pedig milyen jó, amikor a főtt kukorica leve már a könyökünkön csöpög, és a strand után, este is a szánkban érezzük a sót. 

Percekkel később, még mindig a csarnokban: kis doboz ribizli és málna. A nagyobbacska dobozkákért 600 forintot kértek. De ráleltünk egy csodás őszibarackos pultra, az árak 700-tól 1300 forintig rúgtak. Az 1300-as mint egy festmény, de olyan nagyszerű illattal, hogy no. Az árus hölgy elárulta, somogyi a barack, egészen pontosan Balatonlelle mellől került a veszprémi pultra.  

Levezetésként lángos. Nem kell megijedni, a veszprémi piacon a sajtos-tejfölösért 800 forintot kértek. Ráadásul finom volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!