Fogyasztóvédelem

2022.06.05. 15:00

Vége az álakciózásnak

A leárazás már csak valódi akciózás lehet a boltokban, a szolgáltatóknál. Életbe lépett ugyanis a szabály, amely a korábbi ár megadását, meghatározását is előírja, feltételekhez köti.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay.com

Magyarországon 2020 decemberében a Magyar Közlönyben jelent meg az a minisztériumi rendelet, amely az uniós irányelvnek megfelelően módosította a termékek eladási árának és egységárának, a szolgáltatások díjának feltüntetésével kapcsolatos előírásokat. Ezek a szabályok léptek életbe most május 28-án. Kiss-Benedek Damarisz, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének jogásza hívta fel a figyelmet erre, magyarázta el a vásárlók számára fontos részleteket. 

Az új szabályok szerint az árcsökkentés bejelentésekor az üzletnek, a kereskedőnek meg kell jelölnie a korábbi, az árcsökkentést megelőzően, meghatározott ideig alkalmazott árat. S lényeges, hogy a korábbi ár a vállalkozás által egy olyan időszakban alkalmazott legalacsonyabb árat jelenti, amely nem lehet rövidebb, mint az árcsökkentést megelőző harminc nap. Ha az árcsökkentés mértéke fokozatosan növekszik – egyre olcsóbban kínálnak valamit –, akkor a korábbi ár az első leárazás alkalmazása előtti árcsökkentés nélküli ár.

Ezek a megkötések azonban nem vonatkoznak a romlandó és a minőségüket csak rövid ideig megőrző termékekre, például egyes élelmiszerekre. Ha az ilyen áru harminc napnál rövidebb ideje van forgalomban, a korábbi ár a vállalkozás által egy olyan időszakban alkalmazott legalacsonyabb árat jelenti, amely nem lehet rövidebb, mint az árcsökkentést megelőző tizenöt nap.
Tehát már egyértelműen nem szabályos, ha az üzlet csak pár napra, a leárazás előtti napokban emeli meg egy-egy termék árát, hogy aztán nagyobb mértékűnek, látványosabbnak tűnjön az akciózás – hangsúlyozta a Fome szakembere. 

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszok lapunkban jelennek meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!