Szőlő

2022.08.09. 09:00

Szedik a Dél-Balatonon a Csabagyöngyét

Megkezdte hétfőn az idei első szüretet a badacsonyörsi Varga Pincészet, tájékoztatott a borászat.

Napló

Forrás: Fotó: Varga Pincészet

Ahogyan a korábbi években, úgy idén is a hazai Csabagyöngye szőlőfajtával kezdődött a szüret. A pincészet közel 50 ezer kilogramm Csabagyöngye szőlőt vásárol fel a dél-balatoni Ordacsehi környékéről. Hozzátették, a magas mustfok és a savak kiváló minőséget ígérnek, a szőlőfajtából készült bor üde, friss és gyümölcsös. 

Forrás: Fotó: Varga Pincészet

Varga Máté Péter, a pincészet társtulajdonosa és kereskedelmi vezetője közölte, a tavalyi évhez képest hűvösebb volt az április, ezért a rügyfakadás később indult meg, ennek ellenére kiemelkedő mennyiségű terméssel számoltak. A virágzás idején azonban egyes területeken már kedvezőtlenül alakult az időjárás, és hetek óta extrém szárazsággal kell megbirkóznia a tőkéknek. Kiemelte, 1901 óta az idei év volt a legszárazabb január és július között: az átlagos 300-350 milliméter csapadék helyett idén eddig mindössze 206 milliméter hullott. Megjegyezte, a nyári hónapokban már nemcsak a csapadékhiánnyal küzdenek, hanem az extrém erős UV-sugárzás is károkat okoz a növényekben. A száraz időjárás a szüretelt mennyiségre is hatással lesz, a pincészetnél azzal számolnak, hogy idén 10-15 százalékkal alacsonyabb lesz a termésmennyiség a szokásosnál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!