Türelem kell idén a krumplihoz

2022.10.30. 10:00

Kapós a bakonyi burgonya – Kevesebb termett, később kell szedni

Ilyen még nem volt, hogy október végén több krumplifajta bent van a földben. Nem szabad a szedéssel idén kapkodni, miközben kapós lett ez az alapélelmiszerünk. Hoffer Ervin zirci termesztő azt is elmondta, miért méltán neves a bakonyi burgonya.

Rimányi Zita

Hoffer Ervin

Fotó: Rimányi Zita / Napló

– Sokkal kevesebb krumpli termett a szokásosnál, csak a fele a máskor betakarított mennyiségnek. A nyári aszály az oka. A burgonya csapadékigényes növény, átlagos esőzési viszonyoknál is öntözést igényel, ahol van erre mód. A tavaszi és az őszi időszakot kivéve idén kevés volt a csapadék, ez befolyásolja a betakaríthatóságot – kezdte tájékoztatását Hoffer Ervin zirci burgonyatermesztő, és hozzátette: felértékelődött a krumpli, sokkal többen keresik. Egyébként is az egyik legolcsóbb alapélelmiszerünk, szeretjük sokféleképp elkészíteni, így egyszerű a matek: sokan spórolnak az energiaárak miatt, és még többet fogyasztanak. Ennek van árnövelő hatása. A zirci gazdánál jelenleg 240 forint kilója.

A héja miatt kell várni

– A hosszabb tenyészidejű fajták nyáron csak vegetáltak, a nyár végi csapadék révén tudtak tovább fejlődni, akkor tudtak a talajból tápanyagot felvenni. Így még kitolódott annak az ideje, amikor fel tudjuk szedni. Az aszály miatt vékony maradt a héja, ami sérülékeny, fertőzési kaput jelent, azaz nem jól tárolható. Ezért türelem kell idén a krumplihoz, azt kell kivárni, míg megvastagodik a héja, csak az jár jól, aki ezt teszi. Nem lehet most kapkodni, pedig ilyen még nem volt, hogy október végére még több fajta benne van a földben. Általában szeptember elejétől október elejéig, közepéig tart a szezon a Bakonyban – mondta el Hoffer Ervin.

Szereti az erdőtalajt

S ezzel ott is tartunk, miért híres a zirci krumpli. Mert a Bakony a hazája – állítja Hoffer Ervin. Magyarázata alapján a magasabban lévő, hűvösebb vidéken ugyan később tudják vetni, és a hidegebb talajban lassabban kezd csírázni, ugyanakkor jól érzi magát, megfelelő körülményeket talál. A paraszti tapasztalatnak, bölcsességnek köszönhetjük szerinte, hogy rájöttünk, szereti a kötött, kissé savanyú barna erdőtalajokat, amelyek tápanyagban gazdagok, s azok bekerülnek a termésbe. Ugyan a bakonyi burgonya kinézete nem a legmutatósabb, de nagyon finom, jól tárolható. A minőség idén is kiváló. 

Sárgát vagy pirosat?

Kis segítséget kértünk a szakembertől a háziasszonyoknak a vásárláshoz. Először is leszögezte: a héj színe nem függ össze a felhasználhatósággal. Hazánkban 78 hivatalosan honosított fajta van, az unióban csaknem kétezer. Hoffer Ervin húszfajta burgonyát termel, négyből nagyobb mennyiséget. A desiree sütve, főzve is jó, egyszerű, gépesíthető a termelése, nem kényes. A balatoni rózsa magyar nemesítésű, nagy előnye, hogy több éven át visszaültethető, de kényesebb. Sérülékenysége miatt nagyüzemi termelése korlátozott, s kevesebb gumó lesz egy-egy tő alatt, de azok nagyobbak, gyakran akár nyolcvandekásak, szép, piacos kinézetűek, kedvelt az ízük. Az agria sárga, főleg sütni érdemes, mert kicsit lisztes, de ízletes. Az esmee viszonylag új fajta, gyorsan terjed a termesztése, ugyan hamar kicsírázik tároláskor, de ízét, megjelenését dicsérik. Piros a héja, sárga a húsa.

Vetőgumók választéka

Hoffer Ervin Zircen vetőburgonyát állít elő és vetőgumókat importál, hogy keszthelyi és holland fajták közül, gazdag kínálatból választhassanak a termelők. Hogy miért foglalkozik éppen krumplival? Nagyon szereti ezt a munkát, akkor érzi csak jól magát, ha ezt folytathatja. Felmenői több nemzedéke a környéken hasonlóképp gazdálkodott, és állítja: felesége nélkül nem boldogulna, nemcsak egy párt alkotnak, együtt is dolgoznak. Családjuk a krumpliból készült ételek közül leginkább a pirított gombócot kedveli, főtt burgonya kerül bele, tojás, zsír nem, aludttejjel az igazi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!