Nem kedvezett az időjárás

2022.10.13. 17:30

Kevesebb szőlő termett idén

Befejeződött a szüret, csupán néhány helyen hagyták még kint a gazdák a késői érésű fajtákat, a termés csaknem teljes egészében a hordókban, tárolóedényekben pihen, erjed.

Szijártó János

Borbély Tamás szerint a bor minőségével nem lesz probléma, de a mennyiség nagyjából ötödével kevesebb, mint az előző években

Fotós: Szijártó János/Napló

Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a gazdáktól beérkezett adatok feldolgozottsága még nem teljes, így a pontos mennyiségről nem tud beszámolni. Az azonban egyértelműen látszik, hogy a kedvezőnek nem nevezhető időjárás következtében kevesebb a termés, mint az előző években.
– Országos viszonylatban nagyjából harmincszázalékos a visszaesés, a badacsonyi borvidéken húsz százalékra tehető, de hangsúlyozom, még nincs 100 százalékos feldolgozottság a termésmennyiség tekintetében. Sajnos a nyári aszály, majd a szeptemberi esőzés egyáltalán nem kedvezett a szőlőnek általánosságban sem, talán még a korai fajták tolerálták jobban a szélsőséges időjárást. Sok tényezőtől függ a termés mennyisége és minősége, a napsütés, a hőmérséklet és a csapadék mellett az ültetvény elhelyezkedése, kora és persze a fajta is hozzáadódik a végeredményhez – fogalmazott a hegyközségi tanács elnöke.
Hozzátette, a mennyiségi visszaesés nem befolyásolja a minőséget, és úgy tűnik, nagy problémák nincsenek, jó karakterű, aromájú mustok, borok erjednek a pincékben. Természetesen ezzel kapcsolatban is majd később (az erjedés teljes befejeződése után) lehet végleges értékelést adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában