Folyamatos a kiszolgálás

2022.10.07. 14:00

Megnőtt a kereslet, de biztosított tűzifaellátás a Bakonyerdő Zrt.-nél

A Bakonyerdő Zrt.-nél is megnőtt a kereslet a tűzifa iránt, de megnyugtató, hogy az ellátás biztosított, mind mennyiségben, mind minőségben.

Müller Anikó Hanga

A Bakonyerdő biztosítani tudja télre tűzifából az ellátást Fotó: Bakonyerdő Zrt./Rosta Katalin

– Szeptember közepén megyénkben is elindult a hatósági áras tűzifaprogram, melyet a kormány a tűzifával az idei télre még nem rendelkező családok ellátása és a lakossági igények kiszolgálása érdekében indított. A kezdeményezést nem szociális szempontból, hanem az energia veszélyhelyzet megoldása érdekben hirdették meg. Az állami erdőgazdaságoknál kitermelt fa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben – mondta el lapunknak Patocskai-Lunk Eszter kommunikációs vezető. 

A Bakonyerdőnél a tűzifaellátás biztosított minden tekintetben. 

– A fakitermelések az erdészeti hatósághoz bejelentett tervek szerint folyamatosan zajlanak, ahol szükséges, társaságunk átcsoportosít, így a Balaton-felvidéken jelentkező jelentős igényt is ki tudjuk szolgálni. Szeretnénk kérni azok türelmét, akiknek az ide télre már van tűzifájuk, hogy a rendelkezés céljával összhangban elsőként azokat szolgálhassuk ki, akiknek nincs, vagy kevés fája van a mostani fűtési szezonra. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy az igénylők többsége már a következő évre, vagy évekre vásárol. A vevők többsége, kihasználva a lehetőséget, tíz erdei köbmétert igényel. Erdőgazdaságunk kilenc befizetési ponton fogadja az érdeklődőket, akik személyesen, telefonon és e-mailben is felkereshetik kollégáinkat – tájékoztatott Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója. 

A tűzifát hat erdei rakodóhelyen lehet átvenni. A tűzifaprogramban az állami erdőgazdaságoknál keménylombos cser, tölgy, bükk, gyertyán, akác, kőris, és lágylombos hárs, éger, valamint fenyő vásárolható, a Bakonyerdőnél mindhárom fafajból lehet vásárolni.

– A működési területünkön lévő háztartásokra hagyományosan a csak keménylombos, vagy vegyesen, a kemény és lágylombos fákkal történő fűtés jellemző. Több mint 250 ember, hatvannál több vállalkozó és 120-nál is több erdészeti gép dolgozik a fakitermelésben. Az igények kiszolgálása folyamatos, az idén a lakosság részére több mint 60 ezer-, viszonteladóknak 43 ezer köbméter tűzifát értékesítettünk. A program elindulás óta közel 12 ezer erdei köbméter tűzifa kiszolgálást vállaltuk, mindamellett, hogy az erőművek számára is biztosítjuk a távfűtéshez szükséges tűzifát. Vásárlóinknak kétméteres, hengeres fát kínálunk, melyet fűrészelni, majd aprítani kell, hogy konyhakész legyen. A termelés folyamatos, a megrendelt fa a vásárláskor jelzett ütemezésben vehető át – adott megnyugtató tájékoztatást Varga László. 

Az időjárásbiztos utakon megközelíthető átvételi pontokról a szállításról a vevőknek kell gondoskodni, az erdészetek munkatársai információt nyújtanak a területükön, általuk ismert fuvarozó vállalkozók elérhetőségéről. A társaság erdeiben fagyűjtési lehetőséget is biztosítanak a lakosságnak, melynek mennyisége az idei évben eddig már megközelíti a 20 ezer köbmétert. Elindult a települési önkormányzatokat érintő szociális tűzifa program ugyancsak, a Bakonyerdő Zrt. ebben is fontos szerepet vállal, több száz család részére biztosítják a téli tűzifát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!