Hirdetés

2022.10.14. 14:36

Milyen mobilt válasszunk idős szeretteinknek?

Bár nem ritka, hogy vannak olyanok, akik 80-90 évesen is szívesen próbálják ki a legújabb telefonokat, idősebb korban a legtöbben teljesen másképp és más célra használják mobiljukat, mint a fiatalabbak. Szerencsére ma már a gyártók is tudják ezt, így nincs hiány „nagyitelefonokból”.

Miért van szükség időseknek készült mobilokra?

A mobiltelefon ma már messze nem csupán hasznos kütyü: életmódunk szerves része. Ezért természetes, hogy az idősek, akik nem a YouTube és TikTok világában nőttek fel, teljesen feleslegesnek tartanak egy sor mások számára megszokott mobil funkciót.

Sőt, a helyzet ennél rosszabb: a sok lehetőség esetleg megzavarja őket, így esetleg azt a néhány funkciót sem találják, amire pedig nagy szükségük lenne. Már csak azért sem, mert előfordulhat, hogy a látásuk már gyengébb, így a fiataloknak tervezett mobilokat egyszerűen képtelenek kezelni.

Nyomógombos egyszerűség

A gyakorlat azt mutatja, hogy a fiatalok körében ma már kevéssé elterjedt nyomógombos telefonok jelentik a legjobb megoldást. Nagy gombjaikat akár ki is tapogathatják az érintettek – ez fontos lehet, ha például valaki épp a szemüvege kereséséhez kérne segítséget.

Funkcionalitásukban e telefonok a „kevesebb több” elvet követik: a cél az, hogy minden helyzetben egy vagy két gombnyomással elérhető legyen az a pár dolog, amit a tulajdonos használni szeretne.

A legtöbb „nagyitelefon” kialakításánál a gyártók arra is ügyelnek, hogy a készülék strapabíró, ütésálló legyen – ezt megkönnyíti, hogy itt nincsenek beépített érintőképernyők.

Egy funkció mindenek felett: SOS-gomb

Az igazán jó „nagyitelefonok” csak első látásra retrók, valójában működésük alaposan átgondolt az idős tulajdonosok igényei szerint.

Ennek legszembetűnőbb bizonyítéka a már-már kötelezőnek számító SOS-gomb. Ez lehetővé teszi, hogy vészhelyzet esetén egyetlen gombnyomással hívást lehessen indítani egy előre beprogramozott számra (vagy akár előre meghatározott sorrendben többre is, míg valaki fel nem veszi a telefont). 

 

Címkék#hirdetés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában