Új jövőképet jelent a városnak

2022.11.30. 17:30

2024-re épül fel a várpalotai lőszergyár

Idén decemberben lerakják a Rheinmetall védelmi ipari konszern várpalotai gyáregységének alapkövét, s 2024-re épülhet meg a lőszereket gyártó üzem, hangzott el szerdán a Gál Gyula Városi Sportcsarnokban tartott Rheinmetall-napon, ahol a beruházás részleteiről, a gyártástechnológiáról, biztonsági kérdésekről és a munkalehetőségekről is tájékoztatást kaphattak az érdeklődők.

Szabó Péter Dániel

Egy Lynx gyalogsági harcjárművet is láthattak azok, akik kilátogattak a várpalotai rendezvényre. Többek között az ehhez szükséges lőszereket is a várpalotai üzemben fogják gyártani

Fotó: Szabó Péter Dániel

– 1990-ben a rendszerváltozással és a gazdaság összeomlásával a nehézipar megszűnt Várpalotán. A korábban jól prosperáló városunk gazdaságilag nagyon nehéz helyzetbe került. Jelenleg Várpalota adóerő-képessége 24 ezer forint/fő, ami egy nevetségesen alacsony összeg – mondta el Campanari-Talabér Márta polgármester a rendezvény megnyitóján, ahol ott volt Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója is. 
– Mivel a településnek alig van iparűzésiadó-bevétele, olyan beruházást kellett keresniük, ami jelentős munkahelyteremtés mellett a város bevételeit is nagymértékben növelheti. Mindemellett hozzá tud adni olyasvalamit a településhez, ami eddig még nem volt jelen: ez pedig a kutatás-fejlesztés – fogalmazott Campanari-Talabér Márta, kiemelve, hogy a hamarosan megvalósuló beruházás új  jövőképet jelent Várpalotának és a várpalotaiaknak. 

Campanari-Talabér Márta polgármester hangsúlyozta, a hamarosan megvalósuló beruházás új jövőképet jelent Várpalotának
Fotós: Szabó Péter Dániel

A Rheinmetall magyarországi tevékenysége szorosan kapcsolódik a kormányzat azon stratégiai irányvonalához, ami a magyar fegyveres erők és a védelmi ipar modernizálását tűzte zászlajára – mondta el a nyílt napon tartott vetített képes előadásában Michael Krebs, a Rheinmetall várpalotai gyáregységének vezérigazgatója. Hangsúlyozta, munkavédelmi okokból nem egy nagy gyártócsarnokot, hanem több kisebb gyártóegységet építenek, s már a gyár tervezésekor nagy hangsúlyt fektettek a Rheinmetall stratégiájának szerves részét képező  környezetvédelemre és a fenntarthatóságra. 
Az üzemekben különböző típusú lőszereket fognak gyártani, első körben a Lynx gyalogsági harcjárműhöz való 30 milliméteres, közepes kaliberű lőszerek három változatának három gyártósora fog megépülni Várpalotán, a tervek szerint 2024 harmadik negyedévére. A második szakaszban a Leopard 2 harckocsi és a 155 milliméteres tüzérségi rendszer lőszereinek gyártására fognak gyártósorokat felállítani. Ezenkívül lesz egy tüzérségi lőszerekhez való gyújtószerkezetek gyártására alkalmas gyártósor is. Az üzem a 8-as főúttól és az Inotal gyártól délre eső területen, a szükséges biztonsági távolságok miatt igen nagy területen fog megépülni – ismertette a részleteket Michael Krebs, aki hangsúlyozta: a magyar jogszabályok és a NATO-előírások mellett a Rheinmetall belső, a német biztonsági sztenderdeken alapuló biztonsági előírásainak is meg kell felelnie a műszaki tartalomnak. 

A rendezvény megnyitóján ott volt Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter, az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója is
Fotós: Szabó Péter Dániel

A rendezvényen lehetőség nyílt a sportcsarnok parkolójában kiállított Lynx és Leopard típusú harcjárműveket is közelről szemügyre venni. A lőszergyár alapkövét a tervek szerint december közepén rakják le Várpalotán ünnepélyes keretek között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!