Négylábú barátaink

2023.01.29. 11:33

Megállapodás a hungarikumnak számító kutyafajtákért

Komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár. E kutyafajták hungarikumnak minősülnek, s fennmaradásukat elősegítendő, valamint a genetikai diverzitásuk megőrzésére irányuló szakmai tevékenységek összehangolására írtak alá megállapodást a minap Budapesten.

Napló

Minderről az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja tájékoztatta szerkesztőségünket. Az egyetem és a HUKOSZ – Magyar Ebfajták Szövetsége úgy véli, hogy a hungarikum kutyafajták fennmaradása érdekében végzett magas szintű szakmai tevékenység folytatása mára elképzelhetetlen a modern tudomány eredményeinek és eszközeinek felhasználása nélkül. Azt szeretnék elérni, hogy a magyar kutyafajták hazai állománya szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől és rend­ellenességektől mentes, fajtatiszta egyedekből álljon.
Az eseményen elhangzott, az Állatorvostudományi Egyetem a kutatási eredményei által elősegíti a magyar kutyafajták genetikai térképének elkészítését, mozgásszervi és egyéb betegségeik szűrését, ezek kialakulásának megelőzését. Vállalják továbbá, hogy az egyetemi oktatás, valamint a gyakorlati munkák során népszerűsítik a hungarikum kutyafajtákat, és ösztönzik a hallgatókat arra, hogy minél jobban megismerjék ezeket. A szövetség többek között segítséget nyújt az egyetem hallgatói és oktatói számára a magyar kutyafajtákkal kapcsolatos tudományos kutatómunka és oktatás megvalósításában, publikációk készítésében, szakdolgozatok témájának kidolgozásában.
A magyar agarat és az erdélyi kopót többször a kihalás fenyegette, és kuvaszt is egyre kevesebben tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!