Budapest után a második

2023.01.31. 17:00

Veszprém vármegye a legnépszerűbb hazai úti célok között

Csaknem minden tizedik vendégéjszakát Veszprém vármegyében töltötték el a turisták tavaly az év első háromnegyedében, ezzel a főváros után a második helyen szerepel a vármegye a legnépszerűbb hazai úti célok között.

Marton Attila

Forrás: Pixabay-illusztráció

Az ország kereskedelmi szálláshelyein – szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken – 2022. első három negyedévében 20 millió 733 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek, ami 58 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét. A bázis ugyanakkor alacsony volt a Covid-járvány miatt bevezetett intézkedések miatt, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék 2022. 1–3. negyedév című kiadványában. A belföldi vendégek száma Győr-Moson-Sopron kivételével mindegyik vármegyében csökkent, míg a külföldieké Tolna megye kivételével mindenhol emelkedett az előző évhez képest. Veszprém vármegyében 1 millió 993 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek, a vendégéjszakában mért vendégforgalom 37 százalékkal haladta meg a Covid-járvány korlátozásai miatt viszonylag alacsony előző évi bázist. 

A vendégéjszakák száma júliusban és augusztusban is átlépte a félmilliót. Ezek többségét, több mint héttizedét a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, számuk ugyanakkor közel öt százalékkal csökkent. A külföldiek száma ezzel szemben 60 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Július és szeptember között a külföldi vendégek közül a Németországból érkezők töltötték el a legtöbb éjszakát, őket a Csehországból, a Szlovákiából és a Lengyelországból érkezők követték a vármegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!