Munkaügy

2023.02.12. 08:00

A felmondást mindenképp indokolni kell

Idén sok munkaügyi szabályváltozás lépett életbe, a Naplóban a fontosabbakat ismertetjük, szakértői magyarázatok révén, közérthetően, praktikus szempontokból. 

Rimányi Zita

– Nem túl jó hír a dolgozóknak a jóváhagyott szabadság megtagadásának lehetősége. Kivételes gazdasági érdekből, jelentős működési okokból a munkáltató visszavonhatja vagy hatvan nappal elhalaszthatja, és ez a szabadságnak arra a részére is vonatkozik, a hét napra, amiről a dolgozó dönthet. Ám kártérítési kötelezettsége van a munkaadónak, ha esetlegesen a munkavállaló előre lefoglalt utazást, szállást – szögezte le Mürkl Mónika, a Magyar Szakszervezeti Szövetség területi képviselője, és hozzáfűzte: a munkaviszony megszüntetését már minden esetben meg kell indokolnia a munkaadónak, külön kérés nélkül. 

Szintén az új szabályozások kapcsán említette meg szakértőnk, hogy az állásidőre, ha előre láthatatlan külső ok miatt nem tud feladatot adni dolgozójának a munkaadó, akkor az alapbérét és a pótlékokat kell neki megfizetnie. Ám, ha egészségügyileg nem alkalmas a munkavállaló a cégen belül más terület ellátására, akkor mentesíteni lehet a munkavégzés alól, miközben nem kap bért és nem fizetik a társadalombiztosítását se. Így nem jut pénzhez, bevételhez, és sajnos ilyenkor a munkaadónak nem kötelessége felmondania, kifizetnie az elbocsátáskor járó juttatásokat. 

Más területeken szintén módosultak az előírások, többek között a munkáltatói tájékoztatási kötelezettségek, a szabadságtípusok, kiadásuk, a felmondási védelem terén, a munkaviszony megszüntetése, az állásidő, a 16 éven aluliak alkalmazása, a pihenőidő és a határozott idejű foglalkoztatás kapcsán. 

Olvasóink a munkaügyi szabályváltozásokkal kapcsolatos kérdéseiket elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre, a szakértői tájékoztatások lapunkban jelennek meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!