Árváltoztatások

2023.02.09. 11:30

Emelkednek a költségek, drágul a temetési szolgáltatás

Mintegy tizenöt–húsz százalékkal emelkedtek meg a temetési szolgáltatás költségei tavaly a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Marton Attila

Forrás: pixabay.com

A szakmai szervezetek tavaly ősszel az energiaárak megugrásával és a dolgozók bérének emelésével indokolták az árváltoztatásokat. A feladatot ellátó önkormányzatok esetén két és fél éven át a jogszabályok miatt nem változtak az árak. 

– A világjárvány miatt bevezetett veszélyhelyzet ideje alatt, 2020. januártól 2022. június végéig az önkormányzati társaságok számára a temetéshez kapcsolódó árak emelését jogszabály tiltotta – válaszolta kérdésünkre Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, a szolgáltatás megemelkedő költségei miatt novembertől közgyűlési jóváhagyással az inflációhoz igazodó mértékben emelték meg a temetési szolgáltatás díját. 

Temesvári Balázs közölte, a koporsós és urnás temetések aránya évek óta állandó: a veszprémi sírkertekben a temetések 80–82 százaléka urnás. A vezérigazgató elmondta, bár az urnás temetés olcsóbb – a KSH kimutatásai szerint akár 80–100 ezer forinttal is –, a választás többnyire érzelmi okokból történik a kétféle temetkezési mód között. Megtudtuk, az elmúlt években 20–30 körül alakult Veszprémben a köztemetések száma. Erre akkor van szükség, ha nincs vagy nem lelhető fel az elhunyt eltemettetésére köteles személy, valamint ha a temetésről nem tud gondoskodni az arra köteles hozzátartozó.

A VKSZ Zrt. Veszprém nyolc – Vámosi úti, Dózsavárosi, Szél utcai, Mártírok úti (Alsóvárosi), Gyulafirátót alsó és felső, kádártai, jutaspusztai – temetőt üzemeltet mintegy 28 hektár területen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!