Országos konferencia

2023.03.08. 17:00

Felemelkedőben az ökogazdálkodás

Az ökológiai gazdálkodás jövőjét meghatározó legfontosabb lehetőségekről, kihívásokról és tapasztalatokról esett szó az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) immár negyedik alkalommal megrendezett országos konferenciáján, amelynek ezúttal Kecskeméten a Neumann János Egyetem Campusa adott otthont néhány nappal ezelőtt.

Szijártó János

Az ökológiai gazdálkodási gyakorlat egészségesebb talajt eredményez, így maga a növény is egészségesebb lesz

Fotó: Szijártó János/Napló

Az ÖMKI tájékoztatása szerint több mint ötszáz gazda, szaktanácsadó, kutató, diák és gyakorló szakember vett részt a változatos szakmai programokon, hazai és nemzetközi előadók inspiráló előadásain. A konferenciát Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg. Mint mondta, Magyarország célkitűzése, hogy 2027-ig megduplázza a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, elérve ezzel a 10 százalékos ökoterület-arányt. Kiemelte, az Agrárminisztérium fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, és ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás támogatását. Segítségével csökkenthető ugyanis a fokozottan veszélyes növényvédő szerek és a műtrágyák használata, és ezzel egyidejűleg biztosítható, hogy a talaj ne veszítsen termőképességéből.  

Az elmúlt években, a világ más országaihoz hasonlóan, Magyarországon is jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött terület nagysága (2022-ben elérte a 330 ezer hektárt) és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma, amely mára 6700 fölé emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!