Berliner Wein Trophy

2023.03.22. 17:00

Nemzetközi Folly-siker a borászatban

Második alkalommal nyert aranyérmet a Folly a rangos Berliner Wein Trophy nemzetközi borászati versenyen.

Szijártó János

A Folly Arborétum szőlőinek a Kisörsi-hegy ideális termőterületet biztosít, a borok pedig gondos odafigyelés mellett, részben reduktív eljárással készülnek - tudtuk meg Nagy Leopold borásztól (középen)

Fotó: Szijártó János/Napló

Mint Nagy Leopoldtól, a Folly borászától megtudtuk, a 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó aranyérmet Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.  

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés. A borászat – akár az arborétum szeretete és gondozása – generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A vezető szőlőfajtáknak, a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek, a Kisörsi-hegy ideális termőterületet biztosít. A borok nagy része reduktív eljárással készül, de egyes tételek hordós érlelést is kapnak.

Fotós: Szijártó János/Napló

- A Folly díjnyertes borához a rajnai rizling szőlőjét 2020-ban teljes érésben, kézi szedéssel szüreteltük. Feldolgozásánál gondos odafigyelés mellett egész fürtös préselést alkalmaztunk. Illatában a rajnai rizlingre jellemző citrusos, mézes, enyhén fűszeres jegyek köszönnek vissza. Ízében élénk, roppanós savak jellemzik és már az első korty után érezni az olajos, petrolos jegyeket és egy kevés badacsonyi ásványosságot – fejtette ki Nagy Leopold, a Folly borásza.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!