Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

2024.03.21. 15:00

Támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Március 31-ig nyújthatnak be támogatási kérelmet a szőlősgazdák az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés érdekében. Erről a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa tájékoztatta az érintetteket a napokban.

Szijártó János

A hazánkban tíz évvel ezelőtt megjelent szőlőbetegség elleni védekezés költségeire pályázhatnak a gazdák március 31-ig

Fotó: Szijártó János/Napló

A lehetőség, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazma-fertőzést terjesztő kártevők, kiemelten az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezés költségéhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A gazdánként igényelhető összeg a kijuttatott növényvédő szer vételárának, illetve a gépi bérmunka-szolgáltatás díjának legfeljebb 75 százaléka lehet, maximum 12 ezer forint hektáronként, illetve kérelmenként 240 ezer forint.

A Nébih tájékoztatása szerint hazánkban az amerikai szőlőkabócát 2006-ban, míg az általa okozott betegséget 2013-ban észlelték először. Terjedése azonban megakadályozható a megfelelő szerekkel és időben történő védekezéssel. Az erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot, ami általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik. A támogatásra jogosító növényvédő szeres védekező tevékenység időszaka mind a megelőzés, mind a betegség felszámolása kapcsán idén május 1-től július 31-ig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!