NAK

2023.06.05. 18:00

Idén is ad tagdíjkedvezményt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Idén június 1-jén megkezdődött a tagdíj-megállapítási időszak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK). A köztestület országos küldöttgyűlésének döntése értelmében a tavalyi 1 milliárd Ft-os keret után idén újabb, közel 2 milliárd Ft összegű tagdíjkedvezményt nyújt a NAK tagsága számára.

Szijártó János

A tavalyi aszály sok helyen okozott kárt, még a szárazságot viszonylag jól tűrő kukoricánál is. Emiatt és az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági körülményekre való tekintettel tavaly 1 milliárd forintos tagdíjkedvezmény-keretet biztosított a NAK, idén pedig ennek a kétszeresét Fotó: Szijártó János

Az idei évben már az új tagdíj struktúra szerint történik a tagdíjak számítása, miután a NAK országos küldöttgyűlése tavaly döntött a tagdíjrendszer átalakításáról. Az új szabályozás szerint a minimum és a maximum tagdíj között a korábbi sávos rendszer helyett egy arányosabb teherviselést jelentő, lineáris, a gazdasági teljesítményt lekövető rendszer lépett életbe. A tagok ennek megfelelően éves árbevételük 1,9 ezrelékét fizetik éves tagdíjként. Így a jövőben nem fordulhat elő az, hogy ha valamely tag árbevétele akár egy forinttal is átlépi az adott tagdíjsáv felső határát, akkor éves tagdíja az többszörösére nő.
A struktúra átalakításának köszönhetően több tízezer tagnak kedvezőbb, vagy közel hasonló összegű lesz a tagdíja, mint a korábbi szabályok szerint számított. Azok viszont, akiknek emelkedik a tagdíja, összességében mintegy 2 milliárd forint értékben kapnak kedvezményt, mivel a NAK így kívánja segíteni tevékenységüket a jelenlegi gazdasági helyzetben. Mintegy 320 ezren részesülnek kedvezményben, ami a A tagság több mint 80 százalékát jelenti. Tavaly a történelmi aszály és az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági körülmények miatt 1 milliárd forintos tagdíjkedvezmény-keretet biztosított tagjainak a NAK, így 2022-23-ban a kedvezmény teljes összeg megközelíti a 3 milliárd forintot.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában