Ingatlanpiac

2024.06.19. 08:00

Drágulnak a Balaton-part melletti ingatlanok, míg a Tisza-tó környékén továbbra is kedvezőek az árak

Összességében emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből.

Veol.hu

Hazánk népszerű üdülőhelyszíne, a Balaton ingatlanárai egyre közelebb kerülnek a Budapesten fizetendő árakhoz, a part menti területek pedig különösen drágának számítanak

Fotó: Pixabay illusztráció

A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek–Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra–Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: 

a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.  

Az MBH Jelzálogbank szakértői szerint tavaly összességében növekedtek a fajlagos árak hazánk üdülőkörzeteiben. Az övezetek közül a Dunakanyarban a 30 százalékot is meghaladta az áremelkedés, de a Balatonnál és a Mecsek-Villány üdülőövezetben is 10 százalék feletti, míg a Mátra-Bükkben és Budapesten 6-7 százalék körüli növekedés volt tapasztalható. Az üdülőövezetek közül a Velencei-tó-Vértes térségben és Sopron-Kőszeghegyalján viszont alig változtak az árak.

– A javuló gazdasági kilátások és a mérséklődő kamatszintek hatására idén többen dönthetnek ingatlan vásárlása mellett, akár saját részre, akár befektetési céllal. A növekvő kereslet az árak emelkedésének irányába hathat, ez az árnövekedés pedig nagymértékben befolyásolhatja, hogy milyen hozamot eredményezhet egy ingatlanbefektetés. 2024 első hónapjaiban jelentős élénkülést tapasztaltunk a hitelezési piacon, az új jelzáloghitel-kihelyezések országos volumene áprilisban már 128,6 milliárd forintot mutatott, ami 88 százalékos növekedést jelent 2023 decemberéhez képest. Az év hátralevő részében további élénkülésre számítunk a jelzáloghitel-piacon a jelenlegi kamatszinten, hiszen sokan úgy látják, hogy az ingatlanárak emelkedésére tekintettel nem érdemes tovább kivárni a hitel felvételével – mondta Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője.

Széles skálán mozognak az ingatlanárak a nyolc kiemelt üdülőövezetben

Az üdülőkörzetek között továbbra is jelentős különbség mutatkozik az árakat tekintve: a legdrágább körzet változatlanul Budapest, ahol a 900 ezer forintot is meghaladták a négyzetméterenként fizetett összegek. A Balatonnál mintegy 850 ezer forintot kellett fizetni négyzetméterenként, a Dunakanyarban pedig hozzávetőleg 600 ezer forintot. A legolcsóbb üdülőkörzet továbbra is a Tisza-tó környéke, ahol 200 ezer forint körül alakulnak a négyzetméterárak, emellett a Mátra-Bükkben szintén alacsonyan maradtak, 370 ezer forinthoz közelítettek az árak.

Az MBH Jelzálogbank elemzői a 2022–2023-as időszak mellett tíz, illetve öt évre visszamenőleg is vizsgálták az üdülőövezetek átlagos árainak alakulását. Az ingatlanárak ebben az időszakban a Velencei-tó–Vértes üdülőövezetben és Budapesten több mint négyszeresükre nőttek, míg a Mecsek-Villány, a Balaton, a Mátra-Bükk és a Dunakanyar üdülőövezetekben három és félszeres volt az árnövekedés. A Tisza-tónál és Sopron-Kőszeghegyalján emelkedtek a legkevésbé – körülbelül háromszoros növekedéssel – az árak. Az elmúlt öt évet tekintve ugyanakkor a Tisza-tavat (187 százalék) és a Balatont (149 százalék) jellemezte a legnagyobb átlagos áremelkedés. 

Az elmúlt öt év alatt a Fonyódi járásban volt a legnagyobb az árnövekedés

Hazánk népszerű üdülőhelyszíne, a Balaton ingatlanárai egyre közelebb kerülnek a Budapesten fizetendő árakhoz, a part menti területek pedig különösen drágának számítanak. Ugyanakkor az egyes településeken lényeges különbségek fedezhetők fel az ingatlanok árazásában. Míg a Siófoki, a Fonyódi és a Balatonfüredi járás part menti részein elhelyezkedő ingatlanok négyzetméteréért csaknem 1 millió forintot kellett fizetni tavaly, addig ugyanezen part menti részek négyzetméterárai a Keszthelyi járás esetén 600 ezer forint körül alakultak, a Tapolcai járás esetében pedig a 400 ezer forintot sem haladták meg. Az elmúlt öt év alatt a legnagyobb árnövekedés a Fonyódi járásban volt tetten érhető, ahol közel három és félszeresére növekedtek az ingatlanárak, míg a Balatonalmádi járásban duplázódtak, a Siófoki járásban is több mint másfélszeresükre nőttek az árak.

A vízparti üdülőkörzetek vizsgált településein az elmúlt évekhez hasonlóan a Balaton melletti települések bizonyultak a legdrágábbnak: 

Balatonlellén, Siófokon, Zamárdiban és Fonyódon is meghaladta az egymillió forintot az átlagár.

Balatonfüreden ennél kicsivel kevesebbet, 900 ezer forintot kellett fizetni, míg a Balaton-parti települések között a legolcsóbbnak számító Keszthelyen mintegy 600 ezer forintot fizettek a vevők a lakó- és az üdülőingatlanok négyzetméteréért. A Velencei-tó melletti települések közül Gárdonyban mintegy 700 ezer forintot, Velencén 600 ezer forintot kértek el az ingatlanok négyzetméteréért. Továbbra is a Tisza-tó mellett a legalacsonyabbak az árak, Tiszafüreden például jócskán 300 ezer forint alatt maradt az átlagár. Az elmúlt tíz évet tekintve Siófok ingatlanárai drágultak a legnagyobb mértékben, amelyet Balatonfüred, Keszthely és Gárdony árai követtek a sorban, a legkevésbé pedig Hévíz árai változtak öt- és tízéves viszonylatban is.

Az új ingatlanok árait tekintve a Balaton-parton több település árai is meghaladják a budapesti ingatlanokét. Idén az év első negyedévében Balatonakarattyán átlagosan 2,4 millió forintot kellett fizetni a lakások négyzetméteréért, amelyet Alsóörs, Zamárdi és Balatonföldvár követett. Az új lakások árazásánál a víz közelsége az egyik legfontosabb tényező, amely jelentősen megnövelheti az ingatlanok értékét. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában