Minden igényt ki kell elégíteniük

2025.03.21. 19:33

Alkoholmentes bor, narancsbor, vegán bor kell a fiataloknak

A fiatalok igényeit is kell szolgálniuk a borosgazdáknak. Közben azonban nehezíti a dolgukat az időjárás, a termesztés körülményeinek változása.

Egy évnyi csapadék hiányzik a talajból, ha ez így folytatódik, ezzel is foglalkozni kell, ellenállóbb fajtákra lesz szükség az időjárás okán is.

Navracsics Tibor szerint ennek a tájnak lelke van, e lélek ápolói a borászok, akik évezredes hagyományokat ápolnak, tartják meg a közösségeket, dacolva az időjárás okozta nehézségekkel is
Navracsics Tibor szerint ennek a tájnak lelke van, e lélek ápolói a borászok, akik évezredes hagyományokat ápolnak, tartják meg a közösségeket, dacolva az időjárás okozta nehézségekkel is 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

Az időjárás nem könnyíti meg a gazdák dolgát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém vármegyei szervezete a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomásán rendezte idén is a Veszprém vármegyei borok versenyét. A rendezvényt megnyitva Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter méltatta a vármegye szőlészeti, borászati hagyományit. – Mindig is büszkék voltunk Veszprém vármegye szőlészeti, borászati hagyományaira, és arra, hogy annak idején a Zala megyei, sümegi polgárság itt, Badacsonyban létrehozott egy olyan borászati központot Ramassetter Vincéékhez kötődve, amely ma az innováció és a fejlesztések központja is lehet. Ideális találkozóhely borászoknak ahhoz, hogy évről évre megmérjék a termést, annak minőségét. Bízom benne, hogy most, amikor sok körülményből adódóan mindennél fontosabb, hogy a magyar bornak megőrizzük a forgalmát és hírnevét, a badacsonyi, füredi és a Veszprém vármegyében levő összes térség borai nemcsak országos, hanem európai hírűek is maradnak. Hiszen mi tudjuk, hogy ennek a tájnak lelke van, e lélek ápolói a borászok, akik évezredes hagyományokat ápolnak, tartják meg a közösségeket. Ezzel hozzájárulnak a térség gazdaságszerkezeti profiljának megőrzéséhez, munkahelyeket teremtenek, bővítik a gasztronómiai, turisztikai kínálatot is – húzta alá.
 

Sövényházi Balázs a NAK Veszprém vármegyei elnöke megköszönte azon bírálók munkáját, akik az eddigi 26 alkalommal mindig kivették részüket ebből a feladatból
Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke megköszönte azon bírálók munkáját, akik az eddigi 26 alkalommal mindig kivették részüket ebből a feladatból
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke megköszönte azon bírálók munkáját, akik az eddigi 26 alkalommal mindig kivették részüket ebből a feladatból.
Köszönetet mondott a szervező Orbán Judit igazgatónak és a borászoknak, akik sok tétellel neveztek. 

  65 termelő 219 bora méretik meg ma. 174 fehér, 11 rozé, 34 vörösbor
  65 termelő 219 bora méretett meg, 174 fehér, 11 rozé, 34 vörösbor Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– A vármegyei borverseny sikerét mutatja, hogy 65 termelő 219 bora méretik meg ma. 174 fehér, 11 rozé, 34 vörösbor. Büszkék vagyunk rá, hogy az országban egyedülállóak vagyunk mi itt a vármegyében, ahol négy borvidék van. Kiváló borászaink a különböző megmérettetéseken komoly helyezéseket érnek el külföldön is. Fontos, hogy ezt továbbvigyük és még több lehetőséget biztosítsunk a finom magyar bor megkedveltetésére. Lényeges, hogy megszerettessük a bort a fiatalokkal, követve a trendeket is, amelyben ugyancsak elöl járnak a borászok, akik az időjárásnak is ki vannak téve – mondta az elnök. Hozzátette, hogy már egyévnyi csapadék hiányzik a talajból, ha ez így folytatódik, ezzel is foglalkozni kell, minél ellenállóbb fajtákra lesz szükség.

Nyitrainé Sárdy Diána arról beszélt, hogy a legújabb innovatív termékeink közé tartoznak az alkohol csökkentett, alkohol mentesített borok, a narancsbor, a vegánbor, mert mindegyiknek megvan a maga értéke, újdonsága
Nyitrainé Sárdy Diána arról beszélt, hogy a legújabb innovatív termékeink közé tartoznak az alkoholcsökkentett, alkoholmentesített borok, a narancsbor, a vegán bor, mert mindegyiknek megvan a maga értéke, újdonsága
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Nyitrainé Sárdy Diána, a kutatóintézet főigazgatója arról beszélt, hogy véleménye szerint a legtermészetesebb, hogy a versenynek az intézet ad helyet. – Köszönettel tartozom a kollégáknak, akik itt napi szinten helytállnak és próbálnak a különféle kihívásoknak megfelelni. A legújabb innovatív termékeink közé tartoznak az alkoholcsökkentett, alkoholmentesített borok, a narancsbor, a vegán bor, mert mindegyiknek megvan a maga értéke, újdonsága. Nekünk foglalkoznunk kell ezzel, élen kell járnunk. A bor minősége a pohárban egy borbírálaton dől el, amely nagyon felelősségteljes munka. Felelősséggel tartozunk a 

  • gazdáknak, 
  • a szőlő- 
  • és borágazatnak is, hogy a bort azzal a megfelelő szakértelemmel és alázattal bíráljuk le, amely a szőlészeket, borászokat jellemzi az előállításuk során. Jól tudjuk, mennyi munkát jelent ez számukra naponta, hogy minőségi, jó borokat kóstolhassunk – mondta a főigazgató.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!