Burgonya

2017.09.24. 06:50

Az eső akadályozza a betakarítást

Habár az esős időjárás egy kissé megakasztotta a betakarítás menetét, de ezekben a hetekben szedik fel a burgonyát. Hoffer Ervinék az ötven hektáros, zirci családi gazdaságban tizenkét hektáron elsősorban magyar fajtákat – Balatoni rózsát, illetve Hópelyhet – termesztenek, melyekből étkezési és vetőburgonyát is előállítanak. Utóbbit már teljesen, előbbit félig takarították be.

Laskovics Márió

Fotó: Penovác Károly

Mint Hoffer Ervin mondja, ha az időjárás engedi, akkor nem lesz gond a felszedéssel. Megfelelően sikerült a növényvédelem, ezért jó a krumpli minősége. A mennyisége pedig egy kissé több az átlagosnál. Náluk a kisfogyasztói ár megegyezik a tavalyival. A magyar fajtákon kívül termesztenek sárga húsú és héjú Agriát, ami az egyik legjobb, illetve Desirét, e hagyományos fajtát még mindig sokan vásárolják. Dió nagyságú vetőburgonyát is termesztenek a gazdaboltok számára – tudtuk meg Hoffer Ervin zirci gazdálkodótól. Hozzáfűzte, idén kis parcellás kísérleten tizennyolc fajta termőképességét hasonlították ösz-sze.

Fotó: Penovác Károly

Ez alapján a magyar fajták mellett a holland importból származó Desiré, Esmee és Evolution eredményei voltak kiemelkedőek, ezeket érdemes ebben a térségben termeszteni.Borisz Imre olaszfalui őstermelő két hektáron hasonló fajtákat termeszt. A termése jó közepesnek mondható idén, a betakarítás a felénél tart, az eső megakasztotta a felszedés folyamatát, de körülbelül két hét múlva befejeződik. Nagykereskedőknek és magánszemélyeknek egyaránt értékesíti a kolompért. A minőség kapcsán megjegyezte, a szükséges esőzést nagyjából megkapta a termés, és a bakonyi krumpli jól tárolható.

Fotó: Penovác Károly

A termesztéssel közel harminc éve foglalkozó őstermelő azt tanácsolja, hogy ne kapkodjuk el a vásárlást, a betakarítás után két héttel vegyünk pityókát, mert addigra kiderül, hogy melyik szem beteg közülük, s melyik nem.A nagygyimóti önkormányzat immár harmadik éve termeszt Bellarosa fajta, korai érésű, jó minőségű étkezési burgonyát. Szaller Zsolt polgármester közölte, az idei termés kissé megsínylette a nyári szárazságot. A háromhek-táros területen az eső miatt egyelőre a földialma felét szedték fel. A bevásárlóközpontokénál alacsonyabb áron, több formában értékesítik a termést: a helyi termelői piacon, illetve a helyi lakosoknak házhoz szállítással, olcsóbban. Valamint Ganna településre mintegy másfél tonnát szállítanak az önkormányzat előzetes igényfelmérései nyomán. Szaller Zsolt örülne, ha más községek is követnék ezt az együttműködési példát, segítve a termelő önkormányzatokat. A bevételt visszaforgatják, gépesítik a termelést: idén vásároltak egy új burgonyakiszedő gépet, a jövőben pedig öntözőrendszert alakítanának ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!