Komplexebb programlehetőségek

2018.01.21. 15:00

A Balaton a jövőben Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válhat

Módosult a turizmusfejlesztési törvény szerint a Balaton-régió területe. Néhány kisebb település ki-esett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek.

Kovács Erika

A sümegi vár környékén 3,5 milliárd forintos beruházást terveznek, amelyet saját erőből, pályázati támogatás nélkül lehetetlenség megvalósítani

A Balaton így még komplexebb programlehetőséget tud nyújtani a jövőben, Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válva, figyelembe véve a következő években elkölthető 370 milliárd forintos fejlesztési forrást is – hangsúlyozta Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke a közelmúltban, egy balatoni találkozón. Megkérdeztük az érintett Veszprém megyei települések illetékeseit, milyen előnyökkel járhat a bővítés rájuk nézve?

A Balatonnak, illetve a Veszprém megyét is érintő régiónak hatalmas lehetőséget jelenthet az is, amelyről Hoffmann Henrik szintén beszélt a találkozón. Utalt rá ugyanis, hogy zajlik az egyeztetés a balatoni turizmusirányító konzorcium létrehozásáról a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Balaton Fejlesztési Tanács és munkaszervezete, a BTSZ, valamint két további balatoni szervezet között. A konzorcium tud majd pályázni egymilliárd forintnyi uniós forrásra, amelyből létre lehet hozni a balatoni turizmus munkaszervezetét és a Balaton-márka egységes megjelenítését. A Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) meghatározó szereplője lesz a balatoni turizmus irányítását végző, hamarosan megalakuló konzorciumnak.

Veszprém Fotó: Penovác Károly

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a régió bővítése kapcsán felidézte, Veszprém város és vonzáskörzete a Dunántúl legrégebben lakott területi egysége, vallási, oktatási központ és egyedi kulturális-gazdasági, épített és művészeti örökséggel és természeti adottságokkal rendelkezik. Ebből fakadóan a város gazdasági-társadalmi és kulturális élete mára teljesen egybeforrt a kelet-balatoni térséggel. Mint mondta, Veszprém város és a balatoni üdülőkörzet sem működhetett elkülönülve, a korábbi kényszerű adminisztratív gyakorlatnak megfelelően. – Mint ismeretes, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében több fórumon is kezdeményeztük az üdülőkörzet határainak korrekcióját, annak érdekében, hogy Veszprém város is szerves részévé válhasson a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetnek. Ezen törekvésünknek már az elejétől kezdve támogatója volt a Balatoni Fejlesztési Tanács és a Balaton Szövetség is, amit 2013-ban Veszprém Megye Önkormányzata is jóváhagyott azzal, hogy módosította a területfejlesztési koncepciót – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, lehetőséget szeretnének adni az üdülőkörzet kistelepüléseinek, hogy megjelenjenek a városban egyedi termékeikkel és a kézműves, mezőgazdasági hagyományok ápolásában közösen vesznek részt, ami végezetül egy közös jövőkép megfogalmazásához is vezet.

Porga Gyula utal arra, hogy Veszprém a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség része. Polgármesterként természetesen hisz a régiós együttműködés erejében, az összefogás fontosságában. Az elmúlt években több kezdeményezése is volt Veszprémnek a Balatonnal történő közös együttműködés erősítésében, továbbá működött az elmúlt években is a desztinációszintű gondolkodás is. – Hiszünk az együttműködésben, a közös fejlesztésben, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a balatoni és bakonyi térséggel együttműködve adtuk be decemberben az Európa Kulturális Főváros 2023 pályázatunkat, hogy európai szinten is bemutatkozzon a város. Ez azt jelenti, hogy a Balatoni Ki-emelt Üdülőkörzet és a bakonyi térség minden járási önkormányzatában folytattunk személyes egyeztetéseket vezetői és operatív szintek bevonásával. Talán ennek köszönhető és nagy örömünkre szolgál, hogy a pályázatban megjelenő és területileg érintett mindhárom megyei közgyűlés kinyilvánította erős elköteleződését és kiállását a pályázat mellett, fogalmazott. A megyeszékhely elöljárója aláhúzta azt is, hogy a régi-új kulturális térség pályázati koncepciója a számos kis- és közepes méretű település természeti környezetbe ágyazott harmonikus együttműködéséről és klaszteresedéséről szól. Fontos, hogy a közösen megfogalmazott tervek meg is valósuljanak. A desztinációszemléletű gondolkodás természetesen fejlesztési és marketingkommunikációs eszközöket is magában foglal.

Mészáros Zoltán, a Veszprémi Turisztikai Egyesület alelnöke azt mondta, régi vágya volt Veszprémnek, hogy bekerüljön a Balaton régióba, amelyhez egyébként is szervesen kapcsolódik, és nagyon örül annak, hogy ez megtörtént. Jó példa erre, hogy esős napon elözönlik a turisták a megyeszékhelyet, megtekintik látványosságait, vásárolnak a városban. – Az említett turisztikai régió kiemelt terület, stratégiai cél kormányzati szinten is a balatoni fejlesztés, fontos, hogy ne szakadjon el tőle Veszprém. A kormányzati Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Prog-ram a balatoni fejlesztések megvalósításához forrást is kínál, amelyre Veszprém is számít. Ily módon hetven szobával bővítenék az összes veszprémi szállodai kapacitást, amely jelentős beruházást jelentene a megyeszékhelyen, és még több férőhely állna a városba látogatók rendelkezésére, hangsúlyozta Mészáros Zoltán.

Végh László, Sümeg polgármestere a Balaton-régió kapcsán utalt arra, hogy a gyakorlatban eddig is a balatoni régióhoz tartozott, hiszen a Balaton-part mindössze 20 kilométerre található Sümegtől. Eddig is szoros kulturális és idegenforgalmi kapcsolataik voltak a Balaton-parti településekkel, főleg a nyugat-balatoni régióval. – Úgy gondolom, ez a mostani új helyzet egy kedvező szituáció lesz, feltéve, ha kihasználjuk az ebben rejlő lehetőségeket. Sok a tennivaló, de bízom benne, a kölcsönös érdekek lehetővé fogják tenni, hogy Sümeg az újraélesztett Kisfaludy-kultusszal, a páratlan kulturális értékeivel és a feltörekvő borászattal megtalálja helyét az új rendszerben! – utalt a várható előnyökre a polgármester.

A sümegi vár környékén 3,5 milliárd forintos beruházást terveznek, amelyet saját erőből, pályázati támogatás nélkül lehetetlenség megvalósítani

– Örvendetes a Balaton-régióhoz tartozni, hiszen mi is itt élünk, a Balaton-felvidéken, és programjaink az itt pihenő embereknek szólnak, ezt már Papp Imre várkapitány mondta Sümeg idegenforgalmi kínálata képviseletében. Szerinte a közösségben történő működés fejlesztési lehetőségekkel járhat, amelyeket ők is terveznek. Eszerint a vár környékén összesen 3,5 milliárdos beruházást, amelynek keretében többek között családoknak apartmanokat, panziót, termálvizes fürdőzést hoznának létre, amelyet saját erőből, pályázati támogatás nélkül lehetetlenség megvalósítani. Erre is kitűnő lehetőséget kínálhat a régiós együttműködés. Mindemellett   a várban a Köves bástyától a kápolnáig visszaépítenék a történelmi falakat eredeti állapotukba, amely állami finanszírozással, a Nemzeti Vár- és Kastélyprogram keretében, 1,2 milliárdos ráfordítással jöhetne létre. – Mindezek megvalósítására a régióhoz tartozással, illetőleg kormányzati segítséggel van esély, és így a különleges értékeket kínáló barokk város látogatottsága is megkétszereződhetne, vélekedett Papp Imre várkapitány.

Üdvözli a régiós elképzelést Fiskál János, Eplény polgármestere is. A település elöljárója arra számít, hogy a régiós együttműködés kapcsán, a pályázati lehetőségekkel létrehozott fejlesztésekkel még ismertebbek, látogatottabbak lehetnek, így – ahogy fogalmazott – négy évszakos lesz a településen működő sípálya, amely már eddig is sok vendéget vonzott a Bakonyba, illetőleg Eplénybe, különösen a téli hónapokban. A pálya arra is kitűnő lehetőséget kínálhat, hogy egész évben családok kiránduljanak oda. A településnek is jót tesz a régiós összefogás, a még több vendég, amely azzal is járhat, hogy a helyieknek megélhetést nyújtó szálláshelyek kihasználtsága tovább növekedhet. Mindazonáltal az eplényi önkormányzatnak is vannak fejlesztési elképzelési, amelyek reményei szerint ily módon újabb lendületet vehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!