aktuális kérdések

2017.10.19. 17:45

Borászatról nyíltan: vitafórumot rendeztek a Somló lábánál

A Borászatról nyíltan elnevezésű mezőgazdasági vitafórumnak adott otthont a Somló hegyen lévő Fazekas bor- és pezsgőpincészet. A fórum vendége Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt, és részt vettek rajta a Nagy-somlói borvidék kis bortermelői, polgármesterei, közéleti szereplői egyaránt.

Rednágel Zsuzsa

Fazekas András, Fazekas Sándor, Horváth László és Ravasz Tibor a vitafórumon, ahol nyíltan beszélhettek a kis borászatok főbb problémáiról, aggályairól Fotó: Rednágel Zsuzsa

Fazekas Sándor elmondta, hogy a borászok felvetései főként az adminisztráció egyszerűsítését, a vám-, jövedéki, bor- és kereskedelmi jogszabályok módosításának fontosságát, egyszerűbbé tételét hangsúlyozták.

Fazekas András, Fazekas Sándor, Horváth László és Ravasz Tibor a vitafórumon, ahol nyíltan beszélhettek a kis borászatok főbb problémáiról, aggályairól Fotó: Rednágel Zsuzsa

A miniszter a fórum után újságírói kérdésre elmondta, hogy a Nagy-somlói borvidék hazánk egyik legkiválóbb termőhelye, az itteni borok közül nagy számban kerültek be a borkiválóságok közé. Bízik benne, hogy számos somlói kistermelő borász élni fog a bortermelés adminisztrációjának csökkentését célzó kisüzemi borászati regiszter által nyújtott lehetőségekkel. Aktuális kérdés továbbá – mondta a miniszter – a mezőgazdasági támogatási rendszer és a közös agrárpolitika felülvizsgálata is az Európai Unióban, mely folyamatban Magyarország is részt fog venni, és amelynek remélhetőleg a támogatási rendszerekre, telepítési támogatásokra is pozitív hatása lesz.

Fazekas András borász, a rendezvény házigazdája elmondta, hogy nyíltan beszéltek a kis borászatok főbb problémairól, aggályairól, és bízik abban, hogy a fórumon elhangzottakra minél hamarabb megtalálják a szakmai és politikai megoldásokat, a szükséges jogszabály-módosítási javaslatok pedig minél rövidebb idő alatt a parlament elé kerülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!