energetikai előírások

2018.01.11. 19:08

Elvárás a háromrétegű ablaküveg

Jelentős változások léptek életbe 2018. január elsejétől az épületekkel szemben támasztott energetikai előírásokban, ez érinti többek között az új ablakok üvegezését is.

Polgár Tibor

Borsits György mutatja egy háromrétegű ablaküveg mintáját Fotó: Polgár Tibor

A szabályok szigorodása miatt a falaknak, a nyílászáróknak, a födémnek az eddig érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük – figyelmeztet rá az ingatlanhirek.hu. Ennek az a célja, hogy az új követelményeknek megfelelően épített, felújított épületek fűtési célú energiafogyasztása jelentősen kevesebb legyen. Például az ablakok esetében a háromrétegű üvegezéssel ellátott termék beépítése az elvárt.

Borsits György mutatja egy háromrétegű ablaküveg mintáját Fotó: Polgár Tibor

A témával kapcsolatban megkérdeztünk egy szakembert. A pápai Borsits György több mint tíz éve foglalkozik nyílászárók értékesítésével, beépítésével, ezalatt első kézből tapasztalta meg az ablakok hőszigetelő tulajdonsága terén végbement drasztikus fejlődést. Kifejtette: a különféle kétrétegű üvegezések hőszigetelése között is jelentős különbségek, előrelépések következtek be, ami a háromrétegű ablaküveg megjelenésében csúcsosodott ki.

- Magyarországon az elavult, régi nyílászárók vannak többségben az épületekben, ezekhez képest már a kétrétegű ablaküveg is hatalmas minőségi előrelépést jelent. A régebbi házak felújításánál elsősorban a pénz dominál, ezért jóval többen kérnek kétrétegű üveget, ez 2017-ben a megrendelőinknek mintegy 85 százalékára volt igaz. Mivel az itthoni régi falazatok hőszigetelése messze elmarad a mostaniakétól, egy öregebb lakóingatlan esetében nem is éri meg háromrétegű üvegezésű nyílászárókat beépíteni ablakcserekor. Viszont az újépítésű házaknál nagyon népszerűek a hatalmas üvegfelületek, amik rengeteg fényt engednek be a lakótérbe. Ekkor lényeges, hogy a nyílászárók hőszigetelő képessége elérje, vagy éppen már meg is haladja a falak hőszigetelő tulajdonságát. Ilyenkor jól jön a háromrétegű ablaküveg, mint ahogyan bármilyen új építésű ingatlan modern hőszigeteléséhez, energetikai tanúsítványához – mutatott rá Borsits György.

Érdekességként hozzátette, cégükkel dolgoztak Ausztriában is, és a tapasztalataik szerint nyugati szomszédainknál fordított az arány: az osztrákok 80 százalékban prémium kategóriás, háromrétegű üvegezést választanak. – Persze náluk más az éghajlat, ott hidegebb az időjárás, és a fizetőképes kereslet is erősebb, mint Magyarországon. A mostani, korszerű kétrétegű üvegnél négyzetméterenként átlagosan bruttó nyolcezer forinttal drágább a háromrétegű. A minőségbeli fejlődéssel párhuzamosan egyre nehezebbek lettek az ablakok.

A legmodernebb, háromrétegű üvegű nyílászárót nem egyszerű feljuttatni például a negyedik emeletre, így a beépítési költség is drágul – jegyezte meg a pápai szakember. Mint mondta, a nyílászárók piacán is nagy a választék, ő maga az ár-érték arányt, az élettartamot figyelembe véve a műanyag, fehér színű ablakokat ajánlja.

- A műanyag nyílászáró gyakorlatilag gondozásmentes. Tévhit, hogy a faablakkal ellátott épületeknél szellőzik a lakás. Az újfajta faablaknak ugyanolyan, szinte hermetikus légzárása van, mint a műanyagnak. Ezeknél nincs légmozgás, ezért is kiemelten fontos a megfelelő szellőzőrendszer kiépítése. Az egészséges élettér érdekében mindenképpen biztosítani kell a légcserét, a friss levegő pótlását. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy a szellőzés ne menjen a hőszigetelés rovására. Ezzel kapcsolatban is érdemes szakember közreműködését kérni – hangsúlyozta Borsits György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!