2017.09.14. 17:16
Tovább bővült a Kamarai Védnöki Táblások köre
A minőségi vendéglátás szolgálatában állnak azok a vállalkozások, amelyek megfeleltek a Kamarai Védnöki Tábla minősítő rendszer kritériumainak. A Veszprém megyei vendéglátóhelyek száma csütörtöktől újabb két taggal bővült.
Buday Péter, Horváth Vilmos és Markovszky György (Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, elnök) gratulál Kálmán Adriennek és Nótár Lászlónak Fotó: Tremmer
Az eltelt időszak azt bizonyítja, hogy van létjogosultsága a rendszernek. A Kamarai Védnöki Táblával rendelkezők köre évről évre bővül, fogalmazta meg Horváth Vilmos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara turizmusért felelős alelnöke a vasvári táblaátadó ünnepségen. Hogy milyen fontos ágazatról van szó, mutatják a számok, a turizmus, vendéglátás idehaza 400 ezer embernek ad munkát, a GDP-s részaránya tíz százalék. Megjegyezte, a tervek szerint ezt a mértékét 16 százalékra kell emelni.
A Somogy-, a Veszprém-, és Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarák 2002-ben hozták létre a három megyében és a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben található vendéglátóhelyek minősítésére és népszerűsítésére szolgáló Kamarai Védnöki Tábla rendszert. A minősítésre három kategóriában (étterem, cukrászda, kávézó és koktélbár) lehet jelentkezni. A rendszer célja a korrekt, színvonalas, vendégmarasztaló üzletek szakmai elismerése és népszerűsítése, valamint a vendégek tájékozódásának segítése.
A rendszer 2015-ben megújult, a szempontrendszert egységesítették. A vendéglátóhelyeket más megyékből érkező szakemberek minősítik. A Kamarai Védnöki Táblával rendelkező vendéglátóhelyek minőségi vendéglátóipari szolgáltatást nyújtanak, felettük a védnöki tábla rendszert működtető három kereskedelmi és iparkamara szakmai védnökséget vállal. Minden évben van olyan vállalkozás, amely nem felel meg az elvárásoknak. Háromévente pedig az utóminősítést is elvégzik.
A díjátadó díszvendége Buday Péter chef volt, aki arra adott praktikus tanácsokat, hogy az egyre kínzóbb munkaerőhiány ellenére miként lehet a minőségi vendéglátás követelményeinek eleget tenni.
Csütörtökön a három megyéből nyolc vállalkozás vehette át a védnöki táblát. Megyénkből eddig 41-en érdemelték ki a minősítést, köztük a két új, a Mangó Panzió és Ételbár (Ajka), valamint a Bergmann Cukrászda (Balatonfüred). A Mangó képviseletében Kálmán Adrien tulajdonos és Nótár László séf vették át az elismerést. A díjátadó után lapunk munkatárásának elmondták, örömmel vették át a Kamarai Védnöki Táblát. Mindez azt mutatja, hogy jó úton járnak, amit a szakma is visszaigazolt.