2018.10.17. 14:00
Megfontolt vásárlással és okos tárolással csökkenthető a pazarlás
Tavalyi adatok szerint 1,8 millió tonna, fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik évente Magyarországon, ami 400-450 ezer rászoruló étkeztetésére lenne elegendő – számolt be a Pénzcentrum.hu.
Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör elnöke: A gyümölcs hónapokig elállhat egy kellően hűvös pincében Fotó: Polgár Bettina
Ennek tükrében fontos lenne, hogy az általunk beszerzett hozzávalókat megfelelően használjuk fel, ne vásároljunk többet a kelleténél, amit pedig megvettünk, azt hasznosítsuk is, hogy ne a kukában landoljon. Fokozottan igaz ez a friss gyümölcsökre és zöldségekre, melyek néhány nap alatt könnyen romlásnak indulhatnak, ha nem megfelelően tároljuk.
Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhető lenne az élelmiszerek pazarlása, sőt, adott esetben néhány egyszerű praktikával még a pénztárcánkat is kímélhetjük, mivel a KSH adatai szerint az élelmiszerek ára 2017 augusztusához viszonyítva 12 hónap alatt 4,1 százalékkal emelkedett. Az idényáras élelmiszerek – mint például a burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs – pedig 14,5 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly augusztusban.
Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör elnöke rámutatott, a zöldségek és gyümölcsök tárolása szempontjából nagy segítséget jelent egy kellően hűvös pince. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg teljesen beérik a gyümölcs, hanem korábban szedjük le, így például az alma és a körte, amiből bőségesen termett az idén, hónapokig elállhat a pince mélyén. Hozzátette, az sem lehetetlen, hogy karácsonykor itthoni szőlőt fogyasszunk: a fürtöt a száránál kell levágni, úgy, hogy ne érintsük meg a szőlőszemeket, ezáltal a viaszos réteg nem sérül meg. Ezután egy madzaggal fel kell kötni a szőlőfürtöket egy vízszintes rúdra, így akár decemberben is ehetjük ezt a gyümölcsöt. Van, aki pedig arra esküszik, hogy a szőlőt bükkfa fűrészporában kell eltenni a pincében, hogy sokáig megőrizze a zamatát.
A Tapolcafői Kertbarátkör elnöke megjegyezte, a burgonyát szintén jól tárolhatjuk egy ideális pincében, a sárgarépa esetében pedig segíthet, ha a földben hagyjuk, és letakarjuk falevéllel, mire beköszönt a hűvösebb időszak. Persze pince, gyümölcsös és veteményes nélkül sem reménytelen a helyzet, hiszen a boltban vásárolt gyümölcs és zöldség felhasználhatósági idejét is könnyen megnövelhetjük. Jó alternatíva lehet a fagyasztás, a szárítás, az aszalás, emellett készíthetünk kompótot, lekvárt és savanyúságot is.
Somogyi Zoltán hozzáfűzte, az őszi időszakban igazi ínyencség lehet a birsalmasajt, a fahéjjal megszórt aszalt almaszirom, illetve többek között a szilvalekvár, hiszen ebből a gyümölcsből bőven termett a régióban. Mint mondta, persze megesik az is, hogy a gyümölcs lekvár helyett cefreként végzi, és inkább kifőzetik pálinkának.
Polgár Károly, a csikvándi Polgár Kertészet vezetője elmondta, 2013-ban hoztak létre egy üzemet gyümölcslé készítésére, amelyet pasztörizálással tartósítanak. Hozzáfűzte, a hagyományos gyümölcsök mellett különlegességként például galagonyát és homoktövist is feldolgoznak, illetve többféle zöldséget: sárgarépát, céklát, petrezselymet, zellert és sütőtököt. Kiemelte, szerinte a gyümölcspazarlás sokszor már a kertészetekben elkezdődik, hiszen gyakori, hogy a termelők nem veszik figyelembe az igényeket, és akkora túlkínálat keletkezik egy-egy gyümölcsből, hogy nem is éri meg leszedni a fáról, annyira lemegy az ára.
Polgár Károly kifejtette, elsősorban saját gyümölcsleveket készítenek eladásra, de persze bárkinek a segítségére vannak, aki rendelkezik megfelelő mennyiségű gyümölccsel és foglalt időpontot, ugyanis decemberig már előre be vannak táblázva. Kereslet pedig bőven akad a szolgáltatásra, hiszen Somogy megyétől kezdve a Balaton-felvidékig rengeteg helyről jelentkeznek megrendelők.