négyméteres példányok

2017.10.20. 10:30

Megyénkben is kísérleteznek hibrid kukoricákkal

Most folyik az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete által kísérletezett hibrid kukoricafajták betakarítása Zirc-Szarvaskúton.

Laskovics Márió

A betakarítás speciális kombájnokat igényel (jobbra) Fotó: Pesthy Márton

Fotó: PESTHY MARTON

A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézete évek óta végez kisparcellás hibrid kukorica kísérleteket Hoffer Ervin gazdálkodó zirc-szarvaskúti termőföldjein. A helyet geográfiai elhelyezkedése, tengerszint feletti magassága képesíti arra, hogy hidegtűrő, korán érő, rövid tenyésztésű hibrideket kísérletezzenek vagy válasszanak ki. Ugyanis az átlaghőmérséklet folyamatos növekedéséhez az agráriumnak is alkalmazkodnia kell, valamint Magyarországon elég gyakori a belvíz és árvíz, aminek következtében jelentős nagyságú területeken nem tudják optimális időben elvetni a kukoricát – tudtuk meg Marton L. Csaba kukoricanemesítési tudományos osztályvezetőtől.

Zirc-Szarvaskút termőföldjeit geográfiai elhelyezkedésük alkalmassá teszi arra, hogy hidegtűrő, korán érő, rövid tenyésztésű hibrideket kísérletezzenek ki. A leveles (leafy) silókukorica-hibrid magassága elérheti akár a négy métert is, a képen Pók István intézeti mérnök

A környék előnyeiről elmondta, jó jel volt számukra, hogy itt sok burgonyát termesztenek a hideg klíma miatt. Várakozásaik be is igazolódtak, mert az átlagosnál később, hideg talajba vethetik el a tengerit. Lényegesen hűvösebb a tenyészidő, mint az Alföld kukoricatermő területein. Hamarabb beköszönt ide az ősz, így jobb a csapadék-ellátottság is.

Egy kukoricahibrid előállítása 8-10 évig tart, s közben rengeteg kísérleti folyamaton esik át. Hazánkban Martonvásár volt az első a hibrid kukorica vetőmagtermelés szántóföldi technológiájának, valamint a vetőmagüzemi feldolgozás kidolgozásának hazai meghonosításában.

A betakarítás speciális kombájnokat igényel Fotó: Pesthy Márton

- Tradicionálisan az intézetünk Kelet-Európában volt erős, a valamikori NDK-ban a vetésterület felét martonvásári vetőmaggal vetették el, ez évi 7-8 ezer tonna exportot jelentett. Napjainkban a hideg körülmények között kiválasztott hibrideket alapvetően nem hazai, hanem észak-nyugat- és észak-kelet-európai kukoricatermesztésre szánjuk – számolt be.

Az idei év nagyon kedvező időjárási feltételei mellett bizonyos típusok négy méter magasságúra nőttek.

- Vannak olyan silókukorica-hibridek, amelyekkel a maximális szárazanyag produkciót, a teljes növény hasznosítását célozzuk meg. A leveles (leafy) kukorica jellemzően három levéllel többet hoz a cső felett a hagyományos hibridekhez képest, ehhez hosszabb szárra van szüksége – mondta el Marton L. Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!