képzett külföldiek a megoldás?

2018.03.06. 15:36

Nagyon alacsony a munkanélküliség, de vannak hiányszakmák

Molnár Sándor    

Fotó : Molnár Sándor

A munkanélküliséggel küzdő megyék akkor tudják felvenni a versenyt a külföldi munkavállalókkal, ha növelik a képzettség szintjét és kialakul egyfajta multis ipari kultúra –  vélekedik Berta Gábor

 

A Man At Work Kft. irodavezetője szerint az idei év elején a veszprémi munkaerő-piaci helyzet valamelyest normalizálódott. Ez főleg a betanított munkások terén látszik. – Nálunk, mint munkaerő-kölcsönzőnél az év eleje óta tart az állást keresők nagyfokú jelentkezése, munkába helyezése. Azt is látni, hogy a nagyobb cégek létszáma nem mutat jelentős hiányt, vannak, akik még a fluktuálódó állományt pótolják, de vannak, akik előre tekintenek és igyekeznek a létszámot magasabb szintre emelni, vagy azon tartani, ezáltal lehetővé tenni a minőségi cserét, illetve felkészülni a májustól kezdődő nagyobb létszámingadozásra – fogalmazott Berta Gábor.

Kitért arra is, hogy Veszprém megye, Győr-Moson-Sopron után a második legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkezik. – Olyan alacsony a munkanélküliség, hogy szinte nem is beszélhetünk róla. Vannak olyan munkakörök, – főleg szakmunkák, illetve mérnöki munkák – melyeknél továbbra is nagy a munkaerőhiány, legyen az villanyszerelő, CNC gépkezelő, vagy informatikus mérnök.

Úgy gondolom, a tavalyi év a termelő vállalatok számára egy olyan túlélésről szólt, melynek az ára a minőségi munkaerő beáldozása volt. Természetesen vannak olyan megyék, ahol még mindig magas a munkanélküliség, de cégünk nagy hangsúlyt fordít arra, hogy partnereinknek a legmegfelelőbb munkaerőt biztosítsa, ezért választottuk inkább a magasabban képzett, ipari termelésben járatosabb, szomszédos harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatását.

Fotó : Molnár Sándor

Mint a megye legnagyobb külföldieket foglalkoztatója, az elmúlt időszak tapasztalatait nézve mondhatom, hogy mind minőségben, mind fluktuációban jelentős eredményeket értünk el ukrán és szerb munkavállalóinkkal. Sok munkáltató fél attól, hogy nem tud beilleszteni idegen nyelvet beszélő csapatot a vállalati kultúrába, nem tudja megszervezni a munkafolyamatokat. Ennek ellenkezőjére ma már egyre több példát látunk megyeszerte.

Úgy gondolom, hogy a munkanélküliséggel küzdő megyék akkor tudják felvenni a versenyt a külföldi munkavállalókkal, ha növelik a képzettség szintjét és kialakul egyfajta multis ipari kultúra. Sajnos a sokszor alulképzett, iparban nem járatos munkavállalók ténylegesen csak a statisztikai létszámot javítják, de a hatékonyságot nem. Ezeknek az embereknek oda kell vinni a munkát, ahol laknak és olyan munkát, amit megfelelő szinten el tudnak végezni – vélekedik a Humánszolgáltató és  Személyzeti Tanácsadó Kft. irodavezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!