Fejlesztés

2017.12.10. 09:00

Napelemparkot terveznek Szőc határában

Napelemparkot szeretne létrehozni egy vállalkozás Szőcön a község és az idősek otthona közötti területen.

Tisler Anna

Németh Balázs polgármester

A telket már ki is vonatták a művelés alól. A helyiek örülnek ennek, ugyanis munkahelyek jönnek létre, az ipar-űzésiadó-bevétel pedig a fejlesztéshez biztosít forrást.

Az egykor a bányászatból élő településen ma sem okoz gondot a munkanélküliség, hiszen alig vannak olyan aktív korúak, akik hosszabb távon közfoglalkoztatásból élnének. A közfoglalkoztatottak télen tanfolyamra járnak, zöldterületi gépkezelő, targoncavezető vagy virágkötő szakképesítést szereznek. A község minden évben fejlődik, a szükséges saját erőt tudják biztosítani, és ebben az évben egy vállalkozás is támogatta őket.

Németh Balázs polgármester

Felújított rendelőben fogadja a háziorvos a betegeket minden héten csütörtökön. Az önkormányzat épületének földszintjén levő helyiségben új várótermi padokat, szekrényes kezelőasztalt helyeztek el. Felújították a vizesblokkot, új a csempe a falakon, a PVC-padlót pedig a győri Graboplast adta támogatásként. Dr. Dávid Éva háziorvos Halimbáról jár át ellátni a betegeket. Az élelmiszerbolt épületének homlokzati hőszigetelése is elkészült a tél beállta előtt. Az épület az önkormányzat tulajdona, egy vállalkozó bérli.

Németh Balázs polgármestertől megtudtuk, a szőlőhegyi utak felújítására, a vízelvezetés megoldására a vis maior keretből 13,5 millió forintra pályáztak. Még nem született döntés az ügyben, de bíznak a sikeres elbírálásban. Amennyiben pozitív döntés születik, jövő tavasszal kezdődhet a beruházás. A hegyen nem csupán pincék és gazdasági épületek vannak, hanem több család életvitelszerűen ott lakik. Egy nagyobb esőzést követően szinte járhatatlanok az utak. Nehezíti a helyzetet az is, hogy vezetékes víz nincs a zártkertekben, így vízért a faluba a közkútra járnak. A napi szükséges mennyiség feljuttatása nehéz feladat. A helytörténeti galéria épületének felújítására 5 millió forintot nyertek, a saját erő 1,5 millió forint volt.

A község minden évben fejlődik, a szükséges saját erőt tudják biztosítani, és ebben az évben egy vállalkozás is támogatta őket

A múltat az utcanevekkel is őrzik. Nemrég nevezték el az egyik utat Preininger Kálmánról, a községben élt költőről. Sokan ismerik a helyiek közül a háborúban elesett Preininger Kálmán munkásságát.

A kultúra a lakosság összetartó ereje, az ünnepek előtt főként sokan látogatják a programokat. A megyei könyvtár támogatásával rendeznek alkotó foglalkozásokat. December 21-én lesz a falukarácsony, ahova az otthonban élőket is meghívják. A lakók kulturális csoportja szerepel, valamint az iskolások készülnek. Az otthonban élőket minden programra meghívják. Karácsony előtt ajándékot kap minden 60 éven felüli lakos. A saját háztartásukban élők tartós élelmiszert, az otthon lakói édességet. A rászorulók a szociális tüzelőanyag-pályázaton elnyert 20 tonna barnakőszénből igényelhettek támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!