nivegy-völgy

2017.09.23. 10:00

Tart még a szüret, most már a borászokon múlik a minőség

Tart a szüret a Nivegy-völgyben, a Tagyon-hegy oldalában Molnár Zoltán Pinot noir-ültetvényén. A családi borászat tízhektáros ültetvényének terméséből saját bort is készítenek és szőlőt is értékesítenek.

Sági Ági

A terület nagy részén olaszrizling terem, de foglalkoznak szürkebaráttal, zenittel, furminttal és irsai olivérrel. Az egy hektárnyi kékszőlőt szedik most, a zweigeltből és a pinot noirból is rozé készül az idén. – Tavaly vörösbort készítettünk a kékszőlőből, idén rozé lesz. Nagyon szép, jó minőségű idén a szőlő. Ritka az ilyen év, amikor a cukor is jó, az állaga is jó – mondja Molnár Zoltán borosgazda.

Abban bíznak, hogy az elmúlt napok csapadékos időjárása után újra melegebbre fordul az időjárás. Sárban, hidegben ugyanis nehezebben megy a munka. – Itt tegnap 30 milliméter esett, ez már elég volna a szüret végéig. Régen is úgy mondták, hogy a szeptember a bormester, ilyenkor a reggeli ködökkel vékonyodik a szőlőhéj – teszi hozzá.

 

Régen a szüretet is csak Teréz-napkor, október 15-én kezdték, idén kicsit előrébb járunk a szokásosnál. A most szüretelt Pinot noir egy részét eladja a pincészet egy másik Nivegy-völgyi borászatnak, a zánkai Lídia Borháznak.

– Mi 16 hektáron gazdálkodunk és három–négy hektárnyi területről vásárolunk is szőlőt. Elsősorban a fajtaválaszték bővítése miatt van erre szükségünk. A Molnár pincétől szürkebarátot, Pinot noirt és olaszrizlinget is veszünk – mondja Varga Zoltán, a Lídia Borház vezetője, a Balatonfüred-csopaki borvidék elnöke.

Minden évben két-három alkalommal a tulajdonossal együtt szemlézik a szőlőt, és közösen döntenek a szüret időpontjáról is. Nemcsak az optimális érettség miatt kell egyeztetni, hanem a logisztika miatt is, hiszen ilyenkor a saját területeken is tart a szüret és a pincészetben is csak egymás után lehet fogadni a tételeket.

– A jövő évben már géppel szeretnénk szüretelni, amihez fejleszteni kell a pincetechnológiát is, mert a gépi szüretelésű szőlőt másképp kell fogadni és feldolgozni – teszi hozzá Varga Zoltán.

Egyre nehezebb munkaerőt találni a szüreteléshez, és a gép rövidebb idő alatt szüretel. Ilyen időben nem gond az elhúzódó betakarítás, de egy esősebb évben a gyorsaság nagy előny lehet. Bár már 15 éve is volt gépi szüret a helyi termelőszövetkezetnél, de azóta sokat fejlődött a technológia, amit igazol, hogy Franciaországban a kiváló borokat gépi szüretelésű szőlőkből készítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!