hosszú hétvége

2018.08.18. 08:00

Telt ház várható a Veszprém megyei szállodákban

Több mint két és félszeresére nő a szállásadók forgalma az augusztus 20-i hosszú hétvégén tavalyhoz képest. A Balaton környékén várható a legnagyobb zsúfoltság.

Laskovics Márió

Több mint két és félszeres a forgalomnövekedés az augusztus 20-i hosszú hétvégén a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Egy átlagos augusztusi hétvégéhez viszonyítva is jelentős a növekedés, több mint duplájára nő a forgalom. Foglalásonként átlagosan 46 650 forintot hagynak ott a vendégek, a Szép-kártyások pedig 39 000 forintot fizetnek – derült ki a Szállás.hu sajtóközleményéből. Még mindig a vendégházak és az apartmanok magasan a legnépszerűbb szállástípusok, a foglalások több mint 46 százalékát érintik.

A panziók (16%), a három- (13%) és a négycsillagos (9%) hotelek folytatják a legkedveltebb szálláshelyek sorát. Színes programokkal várják vendégeiket a szállástulajdonosok, például az új kenyér ünnepével, jelmezkölcsönzéssel, kincskereső kalanddal, állatsimogatóval és borkóstolóval készülnek.

A magyar tenger térségéből Siófok, Balatonlelle és Balatonfüred számíthat a legnagyobb zsúfoltságra a hosszú hétvégén. A 10-es toplistán a főváros mellett még Hajdúszoboszló, Eger, Szeged, Gyula, Debrecen és Zalakaros kapott helyet. A belföldi foglalások nagyobb arányúak, keresettek a turisztikai attrakciók is. A statisztikák alapján az egri vár, a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Zalakarosi Fürdő a befutók, de az élmezőnyben végzett még a Hévízi Tófürdő, a Festetics-kastély, a Harkányi Gyógyfürdő, a siklósi vár, a Plázs Siófok, a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, valamint a Demjéni Termáltó.

Vászolyi Judit, a balaton- füredi Hotel Annabella és Hotel Marina szállodaigazgatója elmondta, a hosszú hétvégén 97–99 százalékos a foglaltság mindkét hotelben, s már egy hónapja is 90 százalék felett volt az előfoglalásoknak köszönhetően. A telítettség egyébként nem kiemelkedőbb, mint a teljes főszezon hétvégéin volt. Az Annabellában két-három éjszakás foglalás a jellemző erre az időszakra, míg a Marinában inkább négy éjszaka. Külföldi vendégeik javarészt egyhetes foglalásokra érkeznek. Az ünnepi hétvégére kibővítik a szállodán belül egyébként is biztosított felnőtt- és gyermekprogramjaikat. A Balaton-parti Pálma éttermükben zenés-lampionos grillesttel, esti show-val, bárszínházzal, 20-a reggelén pedig meglepetés reggeli pékáruval, nemzeti szalaggal átkötött óriáskenyérrel kedveskednek vendégeiknek, akik este a hotel strandjairól, közelről élvezhetik a füredi és környékbeli tűzijátékok sorát.

A balatonalmádi Hunguest Hotel BÁL Resort szállodaigazgatója, Joós Adél örömmel közölte, hogy telt házuk lesz a hosszú hétvégén, szobáikat kiemelt árakkal tudták értékesíteni. Mivel az államalapítás ünnepe hosszú hétvégét generál idén, ezért jelentősen nagyobb bevételt érnek el a korábbi évekhez képest.

A hétvégére élő zenével, illetve gyermekanimációs programokkal készülnek vendégeik részére, továbbá a város ünnepi programjait tudják ajánlani.

A döbröntei Hasik Hotel jól példázza azt, hogy nemcsak a tavak környékén számíthatnak zsúfoltságra a szállodák. Bezzeg József szállodaigazgató százszázalékos előfoglaltságról számolt be. Egyébként náluk is, akárcsak a balatoni hoteleknél, a nyár számít főszezonnak. Így tulajdonképpen az augusztus 20-i hosszú hétvége számukra nem bír akkora jelentőséggel, mint egy húsvéti vagy pünkösdi. Külön szolgáltatásokkal nem is készülnek, inkább az ötven kilométeres környezetükből ajánlanak programokat vendégeiknek. Főként családok érkeznek hozzájuk, legalább három éjszakás foglalással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!