Veszprém megye

2017.12.09. 11:00

Terítéken a megyei klímastratégia

Világ-, nemzeti méretben, de még a családi háztartás szintjén is tehetünk azért, hogy megállítható, vagy legalább csökkenthető legyen az emberiség jövőjét fenyegető megannyi negatív tényező, például az üvegházhatású gázok fokozott kibocsátásának következményeként jelentkező hőmérsékletnövekedés.

Őrsi Ágnes

A vendégmikrofonnál Tóthné Temesi Kinga, a Közlekedésszervező Iroda vezetője Fotó: Penovác Károly

A Veszprém Megyei Önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító hatóságával egy éve kötött támogatási szerződést klímastratégiai programjának megvalósítására. A projekt tartalma: Veszprém megye klímastratégiájának kidolgozása megyei szereplők bevonásával, a klímaváltozás mérsékléséhez kapcsolódó tudásmegosztás, tájékoztatás és nyilvánosság.

A vendégmikrofonnál Tóthné Temesi Kinga, a Közlekedésszervező Iroda vezetője Fotó: Penovác Károly

A program keretében alakult meg a klímavédelmi platform, ami önálló intézményként segíti a településeket, a vállalkozásokat és a civil szervezeteket saját klímavédelmi intézkedéseik és stratégiáik kidolgozásában. Mit jelent a segítség? A klímaváltozással kapcsolatos hírek, fejlesztési lehetőségek eljuttatását a megyei szereplőkhöz, a klímaváltozással, annak mérséklésével, a hozzá történő alkalmazkodással kapcsolatos fejlesztési igények, jó gyakorlatok összehangolását, széles körű megismertetését, a kapcsolattartást és együttműködést a Klímabarát Települések Szövetségével.

Az elkészült klímastratégia-tervezet és az intézkedési terv bemutatására szervezett két konferenciát a megyei önkormányzat, továbbá workshopok összehívásával, klímavédelmi előadásokkal, családi klímanappal igyekszik bevonni a közös munkába a lehető legtöbb érintettet. A tájékoztatás, tájékozódás színtere a megyei önkormányzat honlapjának klímavédelmi aloldala, amelynek adatlapján keresztül minden érdeklődő véleményére számít a platformiroda a témának megfelelően természetesen elektronikus levelezés útján. A társadalmi egyeztetés keretében a 2017. december 31-ig beérkező javaslatok épülnek be a Veszprém Megyei Klímastratégia véglegesítendő anyagába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!