vissza a földekre

2018.08.14. 14:00

Veszprém megyében is egyre népszerűbb a tanyasi gazdaság

A község határán immár második éve működik tanyasi gazdaság, melyet két fiatal a szülők segítségével, támogatásával, de már- már önállóan működtetnek.

Smidhoffer Eszter

Timi és Áron a tanya lakóival

Régen a tanya a vándoréletet folytató emberek letelepedési helye volt. Ezzel szemben ma olyan gazdasági épületekkel rendelkező földbirtok, amit egy község határában, az ahhoz tartozó földekből alakítottak ki.

Idén nyáron két éve, hogy megalakult ez a kis gazdaság. Ezt a tanyát szeretettel és gondoskodással vezeti és működteti egy falubeli fiatalember, Vers Áron és barátnője, Horváth Tímea. Áron vegyes gazdálkodást tanult, míg barátnője Egészség-, és Sporttudományi Karon végzett. Áron elsősorban a mezőgazdasági feladatokat látja el, míg Timi a lovakkal, lovagoltatással foglalkozik inkább. Emellett mindketten kiveszik a részüket a tanya és az állatok körüli feladatokból, ami szinte huszonnégy órás jelenlétet kíván. Szerencsére akad azért segítség, így nem egyedül kell mindent megoldaniuk.

Timi és Áron a tanya lakóival

Jelenleg még alakulóban van a gazdaság és a lovakkal való foglalkoztatás. Látogatókat, lovagolni vágyókat szívesen fogadják már most is. Lovak bevonásával képesség-, és mozgásfejlesztésre is van lehetőség, emellett Áron és Timi nagy álma a táboroztatás. Ehhez persze még sok minden szükséges, de szorgalmasan dolgoznak az elképzeléseiken.

A tanyán fele-fele arányban van saját és bértartott ló, vannak marhák, kisborjak, disznók, nyulak és baromfi is akad szép számmal. Természetesen a kutya, macska sem hiányozhat. Gyerekeknek hét éves kortól ajánlott komolyabban lovagolni, előtte csak fejlesztésen vehet részt, ahol a ló igazi tanítóvá, társsá válik. Nagyon jó terápia a ló lelki sérült vagy érzékeny embereknek, jótékony hatással van a figyelemzavaros vagy hiperaktív gyerekekre és segít a mozgáskoordinációban is.

A lónak van egy háromdimenziós mozgása, ami nagyon hasonlít az emberére, így már csak az, hogy lovon ül az ember, nagyon sok pozitív hatással van a lovasra – ismertette Timi.

A fiatal gazdák elmondták, hogy három éves koruktól lehet belovagolni az állatokat, majd foglalkozni velük. Az sem mindegy, hogy milyen fajtájú a ló, ettől is függ, hogy melyiket mire lehet használni. Itt most hidegvérű, lipicai-furioso keverék, magyar félvér, kisbéri, haflingi és fríz, ami megtalálható.

A közeljövőben elsősorban istállóbővítés várható, de folyamatos a tervezés, újítás. Már most nagy az érdeklődés a lovak iránt, sokan jönnek megnézni az állatokat, de van, aki kifejezetten lovagolni szeretne. A fiatal pár reméli, hogy minél többen látogatnak el hozzájuk és szeretnek bele a tanyasi életérzésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!