több hőmérsékleti rekord is megdőlt

2019.06.05. 14:00

Ötven éve a negyedik legmelegebb március volt az idei

Szélsőséges időjárási jelenségeket produkált az idei tavasz, az utóbbi három hónapban aszályos, hűvös és csapadékos időszakok váltották egymást.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A sokévi átlagnál melegebb és csapadékosabb volt az idei tavasz, annak ellenére, hogy márciusban alig öt milliméter eső esett, a május pedig jóval hűvösebb volt az utóbbi harminc év átlagánál – foglalta össze Kovács Győző meteorológus, aki ezúttal is részletes elemzést készített a mögöttünk hagyott évszak időjárásáról. A március meglehetősen meleg volt, a havi középhőmérséklet 8,4 foknak adódott, ez 3,4 fokkal haladta meg a sokévi átlagot, és ezzel az utóbbi ötven év negyedik legmelegebb márciusa lett térségünkben.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az április szélsőségektől mentes volt, középhőmérséklete 1,3 fokkal haladta meg a sokévi átlagot, a május azonban a gyakran felhős, csapadékos időjárás miatt 3,1 fokkal hűvösebb lett a sokévi átlagnál. Ez azt is jelenti, hogy a meteorológus kimutatása szerint az utóbbi ötven év harmadik leghűvösebb májusa volt a mostani, ennél hidegebbre csak 1991-ben és 1980-ban volt példa.

A szakember elmondta, a csapadék eloszlása között hatalmas különbségek voltak a tavaszi hónapokban. Márciusban a sokévi átlag mindössze 15 százaléka, öt milliméter csapadék hullott, ezért a hónap végére a magas hőmérséklet és a kevés csapadék aszályhelyzetet eredményezett. Áprilisban a szokásosnak megfelelő (41 milliméter) mennyiség esett, majd májusban a mediterrán ciklonokból térségünkben 120–150 milliméter közötti csapadék, a sokévi átlag duplája hullott. Ez azt is jelentette, hogy a mostani május a harmadik legcsapadékosabb lett az elmúlt ötven év adatsorában.

A tavaszi hónapokban több hőmérsékleti rekord is megdőlt: március 1-jén hajnalban az elmúlt ötven év legenyhébb hőmérséklete volt 6,7 fokkal, míg május 6-án, 14-én és 15-én a meteorológus az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb napi csúcshőmérsékleteit regisztrálta.

Bár a tavasz közepén úgy érezhettük, hogy a szokásnál szelesebb az időjárás, Kovács Győző adatai ezt nem támasztják alá, a három tavaszi hónap átlagos szélsebessége nem tért el a korábbi évek átlagától. A legerősebb széllökést március 11-én regisztrálta 90 kilométer per órás értékkel a meteorológus. Olvasónk fotója szerint május 28-án hajnalban köd képződött Veszprémben, erről Kovács Győző azt mondta, nagyon ritka jelenségnek számít ilyenkor, ötévente talán egyszer fordul elő ez a jelenség májusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában