Tartós meleg kiugró rekordok nélkül

2019.10.02. 07:00

A legmelegebb nyarak egyike volt az idei Veszprémben

Az idei volt a harmadik legforróbb nyár a megyeszékhelyen az elmúlt ötven évben – erről Kovács Győző meteorológus tájékoztatta lapunkat.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szakember elmondta, 1901 óta országosan a második, míg Veszprémben 1950 óta a harmadik legmelegebb nyár volt a mögöttünk hagyott. Kevésen múlt, hogy nem a második legforróbbként aposztrofálhatjuk 2019 nyarát: az évszak középhőmérséklete 21,82 Celsius-fok volt, ami mindössze 0,05 fokkal maradt el a második legmelegebb, 2015-ös nyártól. (A legforróbb a 2003-as volt.) Kovács Győző elmondta, június középhőmérséklete 21,9 foknak, a júliusé 21,5-nek, az augusztusé 22,1 foknak adódott.

Az idei júniusban minden nap középhőmérséklete a sokévi átlag felett alakult. Az egész évszakot nézve nyári napból – amikor a hőmérséklet eléria25 fokot – 68 fordult elő, 22-vel több a sokévi átlagnál. Hőségnapból – amikor a hőmérséklet eléri a 30 fokot – 24- et jegyzett fel a szakember, ez duplája az átlagnak, míg forró nap – amikor a hőmérséklet eléria35 fokot – az idei nyáron nem volt. Kilenc hőhullámos nap fordult elő – amikor a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 Celsius-fokot –, ez nem számít kimagasló értéknek. A meteorológus kiemelte, a középhőmérsékletében harmadik legmelegebb nyarat a magas minimum-hőmérsékletek okozták, ezek átlaga 16,3 Celsius-fok volt, ez pedig a legmagasabb az elmúlt 50 évben.

Az évszakban több hőhullám is előfordult, ezek közül az augusztus végén mért 30 fok feletti csúcshőmérsékletek számítanak kuriózumnak. A nyár legmelegebb napja júliusban volt, elsején 33,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A 2019-es nyár szárazabb volt az 1981–2010- es évek átlagánál: a június átlag feletti csapadékot hozott, a júliusi a sokévi átlag közelében alakult, míg augusztusban az átlagosnál kevesebb eső hullott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!