megyei körkép

2021.02.11. 07:31

Fákat dönt a viharos szél, visszatért a tél Veszprém megyébe (folyamatosan frissítve)

Olvasónk jelezte, hogy csütörtökön hajnali 3 óra előtt egy fa dőlt az útra Öcs-Padragkút között. A tűzoltók hamar kiértek és eltávolították.

veol.hu, Napló

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Ajka

A kacsákat nem zavarja sem a hideg, sem a szél az ajkai csónakázó tavon.

Fotó: Tisler Anna
Fotó: Tisler Anna

Csopak

Az alábbi videót kolléganőnk készítette Csopakon délután. Látszik a szél ereje, de gyönyörű, ahogy a felhőkön áttörő fény játszik a Balatonon.

Zirc

A hőmérő -10 Celsius fokot mutatott 15 órakor. Egész nap erős, viharos szép fújt, szállingózott a hó, apró pelyhekben, most is. Az égbolt borult, sötétszürke.

Megmaradt a vékony hótakaró az Erzsébet kórháznál, az arborétumban és a kiskertekben is
Fotó: Müller Anikó Hanga
Fotó: Müller Anikó Hanga

Szolgainé Soós Gabriella megyei katasztrófavédelmi helyettes szóvivőtől megtudtuk, a fent említett eseten túl Várpalotán szintén fakidőléshez riasztották a tűzoltókat, Balatonfüreden egy vaskaput döntött ki, illetve egy intézmény tetejét bontotta meg a szél.

Szilágyi Eszter, a Siófoki Obszervatórium meteorológusa kérdésünkre elmondta, jelenleg is viharos északnyugati szél fúj, az elmúlt 12 órában 65-80 km/órás széllökéseket tapasztaltak, de több helyen 80-95 km/órás széllökések is kialakulhatnak, és várhatóan a következő napokban is ez lesz a jellemző időjárásunkra.

A Balatonnál és a 8-as főúton is nagyon erős szél fúj, vezessen mindenki óvatosan, főleg ha szélvédett helyről nyílt terepre érkezik!

Nemesvámos

Nemesvámoson reggel óta -5, -6 fok hideg van és erős szél fúj.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az utak szárazak és jól járhatók a településen. Éjszaka minimális mennyiségű hó esett, ami az autók szélvédőjére fagyott, kellemetlen perceket okozva az útnak indulóknak.

A meleg öltözék mellé sapka és kesztyű mindenképpen ajánlott .

Pápa

Pápán nem hullott számottevő csapadék, a belváros útjai jól járhatók, az erős szél következtében azonban kidőlt fák, letört ágak miatt vonultak ki a Városgondnokság munkatársai, többek között a Vajda Péter-lakótelepre is.

Fotók: Polgár Bettina/Napló

A járdák, gyalogutak a helyenkénti lefagyásoktól eltekintve szintén jól járhatók.

Devecser

Hidegkút

Mínusz 6 Celsius-fokot mutatnak a hőmérők, ám a hőérzetünk –10-et mondana elsőre, ráadásul a viharos szél miatt még rosszabb is az érzés.

Fotók: Juhász-Léhi István/Napló

A környék útjai egyébként jól járhatóak, szárazak, nincsenek hóátfúvások.

Eplény

Az erős szél miatt nem üzemelnek az ülőliftek a síarénában.

Alsóörs

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is. Alsóörsön Ferenczi Gábor alpolgármestertől megtudtuk, megnyitják a művelődési házat a rászorulók előtt, és minden betérőt forró teával várnak. Maszk viselése itt is kötelező!

Az állatvédők azt javasolják, hogy tekintettel az extrém hidegre, kint tartott kedvenceinket vigyük védett helyre, főleg a rövid szőrűeket, és a haszonállatok fagy elleni védelméről is gondoskodjunk.

Veszprém

Fehér lett a táj ma reggelre a Séd völgyében is, a jezsuita kápolna környékén, de nem sok helyen maradt meg a hótakaró.

8-as főút, Bánd térsége, szárazak az utak, a szél viharosan fúj, kollégánk kezéből majd' kifújta a telefont:

Tapolca

Tapolcán néhány centiméternyi hó esett az éjjel, azonban a nagy szél miatt az utakon hóátfúvások és jegesedések vannak. A járdák jegesek, havasak, csúsznak. A forgalom halad, de mindenki fokozott óvatossággal közlekedjen.

Ajka

Ajkán mínusz 4 és mínusz 6 fok között váltakozik a hőmérséklet, az erős szél miatt a kevésbé szélvédett helyen jóval hidegebbet lehet érezni. Az utak még a külső városrészekben is jól járhatók.

Ajka belvárosában viharos szél fúj, az utak járhatók Fotó: Tisler Anna

Az éjszaka minimális mennyiségű hó hullott, délelőtt már többnyire csak a füves területen maradt meg. Kevéssel 11 óra után a nap is kisütött. Az égbolt tiszta.

Ajka-Csingervölgy Fotók: Tisler Anna

Felkészült a hétvégére előrejelzett rendkívüli időjárási helyzetre az Avar Ajka Kft. Az önkormányzattal kötött szerződés alapján, az illetékes szervezetekkel, katasztrófavédelemmel, kórházzal, mentőszolgálattal, helyi közlekedési vállalattal egyeztetett ügyeleti beosztás alapján dolgoznak. Péter Gábor ügyvezető kérdésünkre elmondta, hogy a korszerű gépparkjukkal takarítják az út- és járdafelületeket. Kézi munkaerővel buszmegállókban, közterületi lépcsőkön gyalogátkelők lelépőin, géppel kevésbé megközelíthető helyeken végzik a hólapátolást, síkosságcsökkentő szóróanyag kijuttatást. A síkosságmentesítéshez fűrészporral kevert útszóró sót használnak. Szeretnék kérni a lakosságot, hogy a szűkebb utcákban télies időjárás esetén szíveskedjenek a gépi munkavégzést elősegítve, lehetőleg egy oldalon parkolni vagy saját udvarukban elhelyezni a járműveket. Kérik továbbá a lakókat, hogy amely útszakaszon már láthatóan elhaladt a hótoló munkagép, ne lapátolják vissza az úttestre a havat, hanem lehetőség szerint az út szélén, a bejárók két oldalán halmozzák fel azt.

Kidőlt fa Öcs és Padragkút között Fotó: olvasó

A Magyar Közút közleményben hívja fel az úton lévők figyelmét, hogy a csapadékos időjárás miatt felázott talaj nyomán már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél, így ilyen esetekre több megyében is számítania kell az autósoknak a nap folyamán.

Az ónos eső és a tapadó hó mennyiségétől és súlyától függően pedig kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek, amelyek akár az úttestre kerülve a közlekedést is befolyásolhatják.

A közútkezelő egyúttal arra is figyelmeztet, hogy a teljes kapacitás mellett végzett, folyamatos és ütemezett munkavégzésük ellenére is lehetnek átmenetileg téliesebb útviszonyok egyes szakaszokon. Arra kérik a szakemberek az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, előtte tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg.

Kapcsolódó írásaink:

https://www.veol.hu/idojaras/helyi-idojaras/viharos-szel-hofuvas-miatt-adtak-ki-figyelmeztetest-veszprem-megyere-4400719/

https://www.veol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/visszaterhet-az-igazi-tel-ime-nehany-jo-tanacs-a-biztonsagert-4398517/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!