éjszaka megérkezik a hideg levegő

2021.02.10. 07:01

Ónos eső, havazás és széllökések miatt is figyelmeztetést adtak ki Veszprém megyére

Reggel délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, amelyből előbb az Észak-Dunántúlon, majd a főváros térségében is ónos eső várható, majd esőbe vált a csapadék halmazállapota – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az erős, időnként viharos szél és a nappal is fagypont alatti hőmérséklet a jövő hét elejéig kitart

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Estétől északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, így megkezdődik a halmazállapot-váltás: a Dunántúlon egyre több helyen havazás kezdődik, hózáporok is kialakulhatnak, de helyenként a váltás során átmeneti ónos eső, fagyott eső is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szelet este az Alpokalján, késő este a Dunántúli-középhegységben is viharos lökések kísérik (70-85 km/h), ami a hóval fedett területeken hófúvást eredményezhet.

Az ónos eső, a széllökések és a havazás veszélye miatt Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

A Veszprém és környéke időjárását figyelő vmeteo prognózisa szerint szerdán érkezik a következő mediterrán ciklon, további esővel, napközben rövid csapadékszünettel. A reggeli órákban 0 Celsius-fok valószínű, így ekkor ónos eső (esetleg havas eső) sem kizárt, délután 5 Celsius-fok is lehet.

A késő esti órákban, illetve az éjszaka első felében a ciklon hátoldalán megkezdődik a napok óta előre jelzett hideg levegő beáramlása. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A csapadék rövid időre havazásba vált át, de jelentős mennyiségű hó nem ígérkezik a mostani számítások szerint.

Csütörtökön változóan felhős, száraz, hideg, szeles időre számíthatunk, és ez lesz a forgatókönyv a jövő hét elejéig. A hőmérséklet éjszakánként -10 fokig is süllyedhet, délutánonként pedig -4 Celsius-fok lesz a jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában