csapadékos keddünk lesz

2021.02.09. 06:55

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat Veszprém megyében

Délnyugat felől újabb csapadék érkezik, nagyobbrészt eső, az ország északi harmadán vegyes formában – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

20201203 Veszprém. Ónos eső illusztrációk Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A középső-északi országrészben (Dunántúl északkeleti részén, Dunakanyar és Pest tágabb térségében) hajnalban, reggel több helyen alakulhat ki kisebb mennyiségű ónos eső, de a Dunántúl északi részein már hó is eshet. Az eső, havas eső mellett az Észak-Dunántúlon is mind több helyen tisztán havazásra vált a csapadék, de inkább csak néhány cm megmaradó hó valószínű. Estétől Észak-Magyarországon a már gyengülő és fokozatosan kelet felé visszaszoruló csapadékban ismét lehetséges helyenként némi ónos eső.

Az ónos eső veszélye miatt az OMSZ elsőfokú figyelmeztetést adott ki a Veszprémi, a Zirci és a Várpalotai járásra.

A Veszprém és környéke időjárását figyelő vmeteo prognózisa szerint kedden egy újabb mediterrán ciklon okoz kiadós esőt, ami az egész napunkat jellemzi. A gyenge változó irányú szélben a hőmérséklet alig emelkedik fagypont fölé, így főként a nap első felében ónos eső is előfordulhat. A magasban lassan hidegebb levegő érkezik fölénk, így a késő délutáni, esti órákban havas esőbe válthat a fokozatosan megszűnő csapadék.

Szerdán már érkezik is a következő mediterrán ciklon, további esővel, napközben rövid csapadékszünettel. A reggeli órákban 0 fok valószínű, így ekkor ónos eső (esetleg havas eső) sem kizárt, délután 5 Celsius-fok is lehet.

Csütörtökön változóan felhős, száraz, hideg, szeles időre számíthatunk, és ez lesz a forgatókönyv a jövő hét elejéig. A hőmérséklet éjszakánként -10 Celsius-fokig is süllyedhet, délutánonként pedig -4 Celsius-fok lesz a jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!