Balesetveszélyes helyzetekbe sodorhatja az erős szél az autósokat

Hétfőn éjjel markáns hidegfront éri el hazánkat, mely erős szelet hoz magával.

Forrás: Illusztráció

A koponyeg.hu előrejelzése szerint a hétfői napos idő után kedden hajnalban és reggel többfelé lehet havas eső, eső, északkeleten néhány órás havazás. A délelőtti óráktól elhagyja hazánkat a csapadéktömb, felszakadozik a felhőzet. Délután a gomolyfelhőkből aztán ismét lehet hózápor.

Az északnyugati szél viharossá fokozódik.

Mindössze +5, +6 Celsius-fok valószínű délután. Télies időnk lesz!

Az Országos Meteorológia Szolgálat hétfőre elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a várható széllökések miatt az ország nagy részére, így Veszprém megyére is. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

A vmeteo.hu tájákozatása szerint derült, közel szélcsendes idő esetén -2, -3°C-ig is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben 14°C környékére melegszik a levegő, gyenge, mérsékelt délnyugati szél fúj. Délutántól megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem valószínű, este 6°C-t mérhetünk.

A rendőrség közlése szerint az erős szél többféle balesetveszélyes helyzetet teremthet a közutakon, ezért érdemes felkészülni a szeles szituációkra. A meglepetésszerű széllökések hatását ráadásul télen fokozza, hogy a sofőrök vizuálisan nehezebben észlelik a szelet, így elsősorban a saját- és a többi jármű mozgásából, reakcióiból vehető észre a jelenléte.

Az útra keresztirányú szél a járműveket letérítheti a követett nyomvonalról, és főként a gyakorlatlan sofőrök nehezebben tudják visszaterelni az autót a kívánt irányba. Minél nagyobb egy jármű oldalfelülete és minél magasabb a súlypontja, annál érzékenyebb az oldalról érkező szélnyomásra. Ebből kikövetkeztethető, hogy a magasépítésű autók kényesebbek az oldalszélre.

A tehergépjárműveket, buszokat, vagy utánfutókat vontató járműveket vezetve szélben kisebb sebességgel kell haladni, illetve ha a sofőr észleli a billenés veszélyét, akkor jobb mielőbb szélvédett helyen félreállni a járművel addig, amíg csillapodik a szél.

Erős szélben a felsorolt szélérzékeny járművek közelében haladó személyautósoknak is jobban kell figyelniük előzéskor, kikerüléskor nem csak arra, hogy a széltől a másik jármű elhagyhatja a nyomvonalat, de arra is, hogy mellé érve az előzést-, elhaladást végző autó hirtelen szélárnyékba kerül, ami miatt letérhet az addigi irányról, míg a szélárnyékból kikerülve ez ismételten megtörténhet.

Ugyanez igaz a nagyméretű épületek, felüljárók lábazata, vagy akár egy dombhát mellett elhaladva is. Hiszen a jármű itt is szélárnyékba kerülhet, és a mozgása, viselkedése hirtelen megváltozhat.

Nagy szélben kerülni kell a nagy sebességű haladást, és mérsékelt tempót kell választani úgy, hogy a sofőr biztonságosan tudjon reagálni a különböző nem várt szituációkra is, akár a szél miatt útra sodort akadályokra, letört faágakra. Lassabban haladva több idő jut az észlelés utáni cselekvésre, fékezésre vagy kikerülő manőverre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!