időjárás

2021.07.08. 11:30

Tetőző hőség – mire figyeljünk, és mikor mérséklődik a meleg?

Várhatóan ma, azaz csütörtökön lesz a mostani hőhullám legmelegebb napja. A forróság több veszélyt is hordoz magában.

Orosháza, 2021. július 7. Egy munkás hûsíti magát a hõségben Orosházán 2021. július 7-én. Ma reggel 8 órától péntek estig speciális eljárásrendet igénylõ vörös kód van életben, mert a napi átlagos középhõmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot. MTI/Rosta Tibor

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Tetőzik a meleg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat alábbi videójában arra figyelmeztet, hogy csütörtökön jó eséllyel megdőlhet a napi országos melegrekord. Napközben sok napsütésre számíthatunk, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakul.

Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Veszprém megyére harmadfokú hőségriasztást adtak ki. A napi középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 28, 29 fokot. A mai időjárásról szóló cikkünket IDE kattintva tudja elolvasni.

Nagy a leégés veszélye

Az idő abszolút alkalmas a strandolásra, a Balaton Siófoknál jelenleg 24 fokos. Nem árt azonban az elővigyázatosság, az UV-B sugárzás megyénkben is túlhaladhatja az extrémnek számító 8-as szintet, 8,1-es maximumot jósolnak.

Ez azt jelenti, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napon való tartózkodást, inkább keressük az árnyékot. Viseljünk könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruhát és széles karimájú kalapot, használjunk lehetőség szerint napernyőt. Ne feledkezzünk meg a fényvédő krémről sem! Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Mire figyeljünk?

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A bőr védelméről a szabadtéren dolgozóknak sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt Veszprém megyei helyiségek listáját ITT találják, azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben

Az egész ország területén tűzgyújtási tilalom van érvényben – mutatja a katasztrófavédelem térképe. Fokozott tűzveszély idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

Pénteken jön a hidegfront

Csütörtökön késő délutántól a Dunántúl nyugati felén labilizálódik a légkör, és kisebb valószínűséggel már előfordulhatnak délnyugat felől érkező heves zivatarok. A valószínűbb forgatókönyv szerint azonban inkább csak péntekre virradó éjszaka, péntek hajnalban alakulnak ki az intenzív zivataros csapadékgócok, először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!