Helyi időjárás

2021.12.05. 07:43

Itt a tél első hava! Csodás látvány a fehér hólepel Veszprém megyén - Küldjön fotókat nekünk! (frissítve!)

Habár mindenhol azt olvashattuk, hogy számottevő csapadékra nem számíthatunk, mégis egész látható mennyiségű hóra ébredhettek a veszprémiek. Önöknél is esett a hó éjszaka? Küldjenek fotót róla a [email protected] email címre!

Horváth Virág, köpönyeg.hu, Kovács Erika, Rimányi Zita, Juhász-Léhi István, Horváth Gábor, Olvasóink, Polgár Bettina, Tisler Anna, Marton Attila

Hóembert épít a Bársonyosi család Veszprémben

Fotó: Kovács Erika/ Napló

Önöknél is havazott? Írja meg nekünk hol észlelte a havazást, és küldjön róla fotót a [email protected]-ra!

 

Elállt a havazás délelőtt

Veszprém Négy-öt centiméteres hólepel borította be Veszprémet vasárnap reggelre. Délelőtt már nem havazott, és a hőmérséklet emelkedésével gyorsan olvadni, tömörödni kezdett a lehullott hó. A hőmérők késő délelőtt két-három fokot mutatnak a megyeszékhelyen. A meteorológiai előrejelzések szerint a nap második felében további csapadék – eső, havas eső, hó – várható.

 

Épülnek a hóemberek

Hóembert épít a Bársonyosi család Veszprémben, a Barátság parkban. Azt mondják, ki kell használni a téli időt, mert nem lehet tudni, hogy mikor esik a hó legközelebb.

Hóembert épít a Bársonyosi család Veszprémben
Forrás: Kovács Erika/ Napló

 

Ajka

Havas tájra ébredtek Ajkán is vasárnap reggel. A hő csupán néhány centi volt, a hőmérséklet kevéssel fagypont felett. Az utakat az Avar Ajka munkatársai letakarították, így a közlekedésben nem volt fennakadás. Kora délelőtt eső váltotta fel a havazást. 

 

 

Pápa

Vasárnap reggelre Pápán is fehérbe burkolózott a táj, azonban a frissen lehullott hótakaró délelőtt már lassan olvadásnak is indult. A város útjai jól járhatóak, a közlekedésben nem okozott fennakadást a havazás.

 

Kiskedvenceink örömére

Az ajkai menhelyről érkezett kis kutyus, Belzebub nagyon örül a hónak, reggel óta kinn játszik a veszprémi udvarban. Ősiből Olvasónk, Horváth Beatrix hóban játszó cicájáról küldött néhány fotót! Köszönjük!

Forrás: Kovács Erika / Napló
Forrás: Horváth Beatrix/ Ősi

Gyulafirátót

Rátóton éjszaka esett egy kis hó, ám vasárnap délelőtt esőbe fordult át, így nem tudott megmaradni.

Gyulafirátót: éjszaka havazott, most az eső esik
Forrás: Horváth Gábor / Napló

 

Balatonkenese

Kenesén is fehér tájra ébredtek az ott élők, jelezte Olvasónk, Hausknecht Irén. Köszönjük a fotóját!

Forrás: Hausknecht Irén

 

Balatonfüred

Azt a kevés havat is elmosta az eső, amely a Balaton-parti városban esett. Mostanra már csak nyomokban látjuk, hogy volt a mai napon hó Balatonfüreden.

Zuhog az eső vasárnap délelőtt Balatonfüreden, ahol a reggelre lehullott havat már csak foltokban lehet látni. 
Forrás: Gáspár Ákos

 

 

Szentgál

Olvasónk, Győri Ildikó jelentette, hogy Szentgálon 5 centiméter körüli hó esett, ami kifejezetten jó a hóangyalok készítésére: ezt Natika fotóján keresztül nekünk is megmutatta.

 

 

Hidegkút

Hidegkút is hólepelre ébredt vasárnap. A hőmérséklet - 1 Celsius fok körül van, a hóréteg vastagsága néhány centiméter. Jelenleg is havas szitálás tapasztalható. 

Forrás: Juhász-Léhi István/ Napló

 

A Balatonnál páratlan látványt nyújt

Kevés hó hullott Balatonfüreden, amiből csak foltokban lehet látni néhol, tudtuk meg Gáspár Ákos önkormányzati képviselőtől. Vasárnap reggel pedig már elállt a havazás. 

-Csopakon arra ébredtünk vasárnap reggel, hogy fehér a táj, nem vastag a hó, lepelszerű, de így is nagyon szép a környék! - tudtuk meg Jásdi István borosgazdától. A látvány most is páratlan, a Balaton ezúttal szürke arcát mutatja és szinte összeolvad az ugyancsak szürke égbolttal.     

Forrás: Pesthy Márton / Napló

 

Porva

Porván szombaton késő este ónos esővel kezdődött a havazás, mondta el Veinperlné Kovács Andrea polgármester. -A faluban most is havazik, több centi hullott már, gyönyörű a táj, abban bízunk, hogy megmaradt a téli lepel. A hónak mindenki nagyon örül, még akkor is, ha a házak előtt lapátolni kell, mert ritkán kapunk ilyen csodás ajándékot a természettől, közölte. 

Forrás: Veinperlné Kovács Andrea polgármester / Porva

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta, Veszprém megyében a Bakonyban hullott reggel óta nagyjából négy centiméternyi friss hó, az alacsonyabban fekvő területeken kevés, lepel és három centi között van a friss hó vastagsága. A veszprémi, tapolcai, ajkai és pápai mérnökségeik a havazás kezdete, vagyis éjfél után folyamatosan, ütemezetten végezték, végzik a szükséges hóeltakarítási munkákat, ehhez kapcsolódóan az elmúlt pár órában 242 tonna útszóró sót és 2300 liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a kezelésünkbe tartozó útszakaszokra. -Fennakadás nincs a megyében, de kérünk minden közlekedőt, hogy az évszaknak, időjárásnak megfelelően közlekedjen és még utazás előtt tájékozódjon az aktuális út- és látási viszonyokról. Jelenleg a mellékúthálózatra koncentrálnak szakembereink, így ott 10 munkagépünk dolgozik a havazásban érintett területeken, fogalmazott.

A téli üzemeltetésről készítettek nemrég egy videós anyagot, amelyben bemutatják, hogyan dolgoznak. Ezt a videómegosztón lehet látni.  

 

Macska a hóban

Csesznek Már éjjel láttuk az ablakból, hogy pelyhek szállingóznak. Alig vártuk, hogy megnézhessük, mi marad belőle reggelre. És igen: leesett Cseszneken is az első olyan hó, ami nem olvadt el rögtön. Igaz, nálunk nem a tigris járkált a fehérré vált kertben – ahogy a híres filmben –, csak a macskánk. Puha mancsai hagytak először jól látható nyomokat a jeges talajon. Az utak a faluban járhatóak. A még nem leszedett gyümölcsöket, a még szirmokat bontó virágokat is belepte a hó, három-négy centis rétege látszik a háztetőkön, a hirdetőtáblán, a kutyaházon, a kerekeskúton.

 

Önöknél is havazott? Írja meg nekünk hol észlelte a havazást, és küldjön róla fotót a [email protected]-ra!

 

Vasárnap reggelig többfelé lesz csapadék: a főváros környékén és az Északi-középhegység térségében havazás, havas eső, másol eső. Délelőtt még délen és keleten lehet eső, majd átmeneti csapadékszünet következik. Délután aztán dél felől újabb adag csapadék érkezik: nagyrészt eső, de az Északi-középhegységben újra havazhat. Eleinte a déli, majd az északias szél élénkül meg. 0, +5°C körül alakul a hőmérséklet- írja a köpönyeg.hu.

Hétfőn a Dunától keletre erősen felhős, vagy borult marad az ég, és további eső, északon havas eső, hó valószínű. A Dunántúlon szakadozik a felhőzet, itt inkább csak eleinte lehet zápor. Többfelé lesz élénk az északnyugati légmozgás. +3 fok körüli értékeket mérhetünk délután.

 

Önöknél is havazott? Írja meg nekünk hol észlelte a havazást, és küldjön róla fotót a [email protected]-ra!

Az Útinform vasárnap reggeli tájékoztatása szerint éjszaka havazás kezdődött, ami az ország északi felét érinti jelentősen. Télies útviszonyokra kell készülnie a közlekedőknek a fő és mellékutakon, az M1-es autópályán, az M0-s autóúton és az M3-as autópályán, illetve az M7-es autópálya Balaton és Budapest közötti szakaszánál is. A burkolat általában nedves, sónedves, a havazással jelenleg is érintett területeken havas, latyakos.

Téli hangulatban: Leesett az első hó Veszprémben >>

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!