Porfelhők nehezítik a közlekedést

2022.01.30. 17:45

Szélvihar tombol Veszprém megyében

Bőven adott munkát a tűzoltóknak a viharos erejű északnyugati szél Veszprém megyében vasárnap. A helyenként 90-100 kilométeres szél miatt másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat megyénkre is.

Kovács Erika

Forrás: illusztráció

Ötven esethez riasztották Veszprém megye tűzoltóit vasárnap kora estig, minden egység gőzerővel dolgozott, tudtuk meg Csondor Henrietta megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. Azt mondta, fák dőltek utakra, gallyak szakadtak le a viharos szélben, amiket a tűzoltók távolítottak el. Megdőlt villanyoszlopokhoz is riasztották őket, és több helyen megbontotta a tetőszerkezeteket a viharos erejű szél, utóbbi történt például Berhidán, ahol az iskola teteje rongálódott meg. 

 

 

Az epényi síaréna széltől védett terület, így vasárnap is sokan hódoltak a téli sportoknak, a bakonyi utakon, a szántóföldek között viszont porfelhő alakult ki a hatalmas szélben az ottaniak szerint. 

A Balatonnál is tombolt a szél, ez történt például Balatonfüreden a szívkórháznál, illetve a Kiserdőnél. 

 

 

 

Hebling Zsolttól, Alsóörs polgármesterétől megtudtuk, egy lábakon álló önkormányzati faház került eredeti helyéről az útra a vihar miatt, és kapott bejelentést áramkimaradásról is. 

Czeglédy Ákost, Paloznak polgármesterét akkor értük el, amikor Budapestről tartott hazafelé, és azt mondta, az átláthatatlan porviharok miatt katasztrofális a helyzet az autópályán. Arról is beszélt, hogy a 71-es számú főútra nagy mennyiségű fóliát és szigetelőanyagot sodort a szél az építkezésekről az út melletti kerítésekre, ahol ezek az anyagok fennakadva lebegnek.

A katasztrófavédelem azt javasolta, viharos szélben érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket felkaphat a szél. Probléma esetén hívjuk a 112-es segélyhívót.

Az előrejelzés szerint éjszakára átmenetileg csökken a felhőzet, a szél veszít erejéből, számottevő csapadék sem várható. Hajnaltól nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, ami fokozatosan megvastagszik, így hétfőn a nap nagy részében erősen felhős vagy borult időre van kilátás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz egy fok között valószínű, de a szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában négy és kilenc fok között alakul.

Kapcsolódó írásunk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!