Rekordok dőltek január első napjaiban

2022.03.09. 11:00

Száraz, napos és enyhe volt a tél

A szokásosnál jóval enyhébb és csapadékszegényebb volt a mögöttünk hagyott tél – értékelt Kovács Győző meteorológus.

Marton Attila

December 31-e volt a tél legmelegebb napja, a Veszprém, Budapest úti hőmérő 17 Celsius-fokot mutatott Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szakember közölte, a 2021–22-es tél középhőmérséklete 2,6 fok volt, ami 2,1 fokkal magasabb a sokévi (1991–2020 közötti évek) átlagánál. Mindhárom hónap enyhébb volt az ilyenkor megszokottnál: a december 1,4 fokkal, a január 2,3 fokkal, míg a legnagyobb eltérést februárban rögzítette a meteorológus: a tél utolsó hónapjában két nap kivételével mindennap melegebb volt az átlagnál, a középhőmérséklet pedig 3,3 fokkal haladta meg a sokévi átlagot. 

Érdekesség, hogy az idei február középhőmérséklete csak 0,7 fokkal marad el egy átlagos március középhőmérsékletétől, emelte ki Kovács Győző. – Összesen 53 fagyos napot jegyezhettünk fel a tél folyamán, ez 14 nappal kevesebb az átlagnál. Téli nap, amikor a maximum-hőmérséklet is nulla fok alatt marad, hatszor fordult elő, ez hússzal kevesebb a sokévi átlagnál. Zord nap – amikor a minimum-hőmérséklet mínusz 10 fok alá csökken – a szokásos hét helyett mindössze egyszer, január 24-én fordult elő. Ez lett a tél leghidegebb napja – mínusz 10,1 fokig süllyedt a hőmérséklet –, míg a legmelegebb december 31-én volt, amikor 16,2 fokot mutatott a hőmérő – részletezte a meteorológus. Kovács Győző arra is felhívta a figyelmet, hogy december 31. és január 5. között szélsőségesen meleg időjárás volt, ebben az időszakban minden napi minimum- és maximumrekord megdőlt. 

Az elmúlt tél – az előzőhöz hasonlóan – csapadékszegény volt, főként a havazás hiánya jellemezte. A három hónap alatt összesen mintegy 72 milliméternyi csapadék hullott, ami elmaradt az ilyenkor szokásostól. A három téli hónapban 16 napon havazott, a legvastagabb hótakaró december 10-én alakult ki 12 centiméterrel, de a hó már 14-ére elolvadt. Néhány centi hó borította a tájat január 21. és 26. között. 

Az elmúlt tél ugyanakkor a szokásosnál jóval naposabb volt: a napsütéses órák száma megközelítette a 400-at, ami jó harminc százalékkal haladja meg a sokévi átlagot, jegyezte meg Kovács Győző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!