Hárskút

2017.10.26. 20:02

Akiknek semmi sem szent: lefeszegették a vázát a sírról

Szomorúan kereste meg szerkesztőségünket egyik olvasónk azzal, hogy a hétvégén megrongálták szeretett férje sírját.

Molnár Sándor

A mi időnkben azt tanították, hogy a másik ember sírját tiszteletben kell tartani, mert ott is halott van. Miért nem tudják ezt ma is megtenni? – kérdezi Holczmann Józsefné Fotó: Molnár Sándor

Holczmann Józsefné mindennap kimegy a temetőbe, és a történtek előtt, szombaton este volt kint legutóbb. Sok időt eltöltött ott a gyerekekkel, akkor még minden rendben volt. Tervezte, hogy vasárnap és hétfőn is kilátogat, de a rossz idő, a viharos szél miatt mégsem ment ki. Hétfőn szóltak neki az ismerősök, hogy hiányzik a sírról a váza. A kecses virágtartó stabilan fel volt rögzítve a helyére és még ragasztó is tartotta, így csak erőszakosan tudta eltávolítani azt az elkövető. Biztos, hogy nem a szél tette és az is, hogy nem falubeli volt a kegyeletsértő, aki valószínűleg a kellemetlen időjárást használta ki, amikor ezt tette.

A mi időnkben azt tanították, hogy a másik ember sírját tiszteletben kell tartani, mert ott is halott van. Miért nem tudják ezt ma is megtenni? – kérdezi Holczmann Józsefné Fotó: Molnár Sándor

– Szomorú dolog az, mikor az egyik sírról lelopják a tárgyakat és másikra teszik rá. A halottak emlékét nem lehet így megsérteni, hogy elvisznek vázát, keresztet, virágot, koszorút. Érthetetlen számomra, hogy ilyenek megtörténhetnek – meséli keserűen a sír mellett Holczmann Józsefné. Elmondja még, hogy tavaly novemberben halt meg a férje, akivel 60 évig éltek együtt, és áprilisban készült el a síremlék. Felhívták a sírkövest, aki szerint kalapács és véső kellett a váza eltávolításához. Ennek látszik is a nyoma, és persze a benne lévő virág ottmaradt.

– Nem az a 10 vagy 20 ezer forint fáj, amibe az új váza kerül majd, hanem, hogy nem tartják tiszteletben a másik ember érzéseit. Nem is tudom, hogy fogom ezt feldolgozni – mondja szomorúan a károsult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!