döntött a bíróság

2018.01.23. 12:13

Elítélték a Kapolcs és Monostorapáti közötti halálos baleset okozóját

A bíróság első fokon felmentette, másodfokon viszont bűnösnek mondta ki azt az autóst, aki halálos balesetet okozott közel három évvel ezelőtt.

Mátételki András

A tragédia Kapolcs és Monostorapáti között történt 2015 április 26-án a kora délutáni órákban. A várpalotai K. T. egy Mercedes volánja mögött ült – fia a jobb első ülésen utazott, mindketten használták a biztonsági övet -, amikor a 77-es úton Kapolcs külterületén egy parkolóba akart balra bekanyarodni. Járművével már megtett 1,7 métert a felezővonaltól, amikor szemből belevágódott egy Honda motorkerékpár. Az ítélet szerint a motoros a megengedett sebességet jóval túllépte, 153-173 kilométer per órás tempóval közlekedett az úton, ahol csak 90 km/órával lehetett volna. A bekanyarodás megkezdésekor a vádlott gépkocsijától a motoros 120-130 méterre volt – állapította meg ezt is a műszaki szakértő.

Amikor a hondás 59-65 méterről észlelte, hogy befordul elé az autó, vészfékezett, de így is 145-160 km/órás sebességgel csapódott neki a Mercedes jobb elejének. A motoros átrepült a kocsi felett, majd az ütközés helyszínétől 25 méterre zuhant az aszfaltra. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Tapolcai Járásbíróság a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségének vádja alól felmentette az autóst, mert úgy ítélte meg, hogy nem láthatta az eltúlzott sebességgel érkező motorost. A másodfokon eljáró törvényszék arra jogi következtetésre jutott, hogy az autós szabályszegése indította el a folyamatot, ami a halálos ütközéshez vezetett.  A tanács másfél évre felfüggesztett egy év fogházra ítélte a 48 éves K. T.-t, akit másfél évre eltiltottak a B kategóriás vezetéstől. Ugyanakkor a többi kategóriától nem fosztották meg, ugyanis a férfi kamionvezető, az eddigi közlekedési előélete kifogástalan volt. Nem a munkájához tartozó tevékenység közben vétett a KRESZ-szabály ellen.  Kimondták, a vádlottnak meg kell fizetnie a bűnügyi költséget, a 441 ezer forintot.

Az ítélet nem jogerős, a per a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!